Belföld

2,6 milliárd dollár ment el a “szeptember 11-i” kártérítésekre

Az amerikai kormány eddig 2,6 milliárd dollárt fizetett ki kártérítésként a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek áldozatainak, illetve hozzátartozóiknak.

Eddig 1887 kérelmet bíráltak el, és a hátralévő 5484-et június 15-ig rendezik – mondta a kormányalap igazgatója, Kenneth Feinberg. A pénzalapot a kongresszus hozta létre röviddel a terrorcselekmények után, és azt a kormány kezeli.

A tavaly december 22-én lejárt határidőig 7371 kártérítési kérelem érkezett, 2969 az áldozatok hozzátartozóitól, a többi pedig sebesültektől. Átlagosan 1,8 millió dollárt fizetett eddig az amerikai kormány az elbírált kérelmekre elhunyt személyek után, az összegek a helyzettől függően 250 ezer dollár és 7 millió dollár között voltak, illetve 500 dollár és 7,9 millió dollár közötti összegeket a sebesülteknek.

Az alap becslése szerint az hozzátartozók és a sebesültek 98 százaléka kért kártérítést. Sokan vártak, illetve késlekedtek a kérelmek beadásával, ugyanis aki az alaphoz fordul, az nem követelhet kártérítést a légitársaságoktól, vagy a repülőterek, illetve a New Yorkban összedőlt World Trade Center biztonságáért felelős cégektől, hatóságoktól. A kongresszus éppen azért hozta létre az állami pénzalapot, hogy segítsen elkerülni a csődöket a légiiparban.

A 2001. szeptember 11-i terrorcselekményekben 2976-an vesztették életüket New Yorkban, Washingtonban és a Pennsylvania államban lezuhant repülőgépen, amelyet ugyancsak a terroristák térítettek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik