Belföld

A Richtert többszörösen sújtja az árcsökkentés

A gyógyszerek árának csütörtöktől hatályos csökkentése nemcsak közvetlenül, hanem nagykereskedelmi érdekeltségein keresztül közvetve is érzékenyen érinti a Richter Gedeon Rt.-t - közölte Bogsch Erik, a társaság vezérigazgatója.

A portfolio.hu tőzsdeklubjának rendezvényén a vezérigazgató megismételte a korábban már közölt számadatot, miszerint a gyógyszerárcsökkentés az idén 3-3,5 milliárd forint árbevétel-kiesést okoz a Richter Gedeon Rt.-nek.

A nagykereskedelemben a meglévő készletek értéke, az új árakon számolva a Medimpex Nagykereskedelmi Rt.-nél 500 millió forint, a Hungaropharma Rt.-nél pedig 2 milliárd forint veszteséget okoz. Tekintve azt, hogy a Medimpexben 50 százalékban a Richter, 50 százalékban az Egis a tulajdonos, valamint a Hungaropharmában 30-30 százalékban tulajdonosok, így a fenti veszteségek egy része is ezeket a gyógyszergyártókat érinti.

Az Egis havi 270 millió forint, összesen 1,6 milliárd forint közvetlen bevételkieséssel számol – erősítette meg csütörtökön az MTI-nek a társaság korábbi tájékoztatását Marosffy László, az Egis Rt. vezérigazgató-helyettese.

A Richter Gedeon Rt. abban bízik – mondta a Bogsch Erik vezérigazgató -, hogy a gyógyszerárak 180 napos befagyasztása alatt lesz elég idő életképes gyógyszerártámogatási rendszert kidolgozni.

A társaság esetleges privatizációjával kapcsolatban ismét elmondta: a Pénzügyminisztérium és a privatizációs szervezet vezetői megértették, hogy nemzetgazdasági szempontból és a hazai gyógyszerellátás biztonságának érdekében jó, ha a jelenleg egyetlen független magyarországi gyógyszergyár független is marad. Az állami tulajdonban lévő 25 százaléknyi részvénycsomaggal kapcsolatban további részleteket a Richter Gedeon Rt. vezérigazgatója nem kívánt közölni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik