Belföld

Mától olcsóbb a gyógyszer és több a szocpol

Mától átlagosan 15 százalékkal kerülnek kevesebbe a gyógyszerek, s szintén a mai naptól emelkedik a gyermekek után járó lakásra vonatkozó támogatás, a szocpol - írja a napi.hu.

A kormány több mint 10 ezer medicinára hatósági árat vezetett be. Ezzel együtt egyes készítményeknek megemelte a támogatottságát. Az árcsökkenés nem érinti a 600 forintnál olcsóbb készítményeket, és ezek közül körülbelül negyven gyógyszernek emelkedik az ára.

Ami a szocpolt illeti, egy gyerek után az eddigi 500 ezer forint helyett 800 ezer vissza nem térítendő támogatásban részesülnek a családok. Két gyermek után 1,6 millióról kettőre, három gyerek után 2,7-ről 3,2 millióra, négy gyermek után pedig 3,2-ről négymillióra emelkedik az állami támogatás összege. A kedvezmény összege gyermekenként kétszázezer forinttal növekszik a további szülések után. A jövőben születendő gyermek vállalása esetén a kedvezményt megelőző kölcsön formájában is igénybe lehet venni. Az eddigi 35 éves korhatár helyett azonban már 40 éves korig nyilatkozhatnak a családok a betervezett gyerekek számáról.

Ajánlott videó