Belföld

Márciusban jelentősen bővült a BÉT forgalma

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) azonnali összforgalma márciusban 65 százalékkal bővült a februári 37 százalékos forgalomnövekedés után. A részvények adásvétele márciusban csaknem 66 százalékkal haladta meg a februárit, míg az előző hónapban 45 százalékkal nőtt.

A BÉT összesítése szerint 2004 márciusában az azonnali piacon 680,37 milliárd forint kétszeres értékben kereskedtek a brókercégek, ebből 617,15 milliárd forintot tett ki a részvények adásvétele. Az előző év azonos hónapjához képest mind az összforgalom, mind a részvények adásvétele két és félszeresére bővült.

A brókercégek közül márciusban az ERSTE Bank Befektetési Rt. érte el a legnagyobb összforgalmat, egyben a legnagyobb részvénypiaci forgalmat is. Az ERSTE 160,05 milliárd forint értékben kereskedett a tőzsdén, ebből 154,0 milliárd forintnyi üzletet a részvénypiacon kötött.

Az összforgalom és a részvénypiaci adásvétel alapján a második helyen álló Cashline Értékpapír Rt. 97,77 milliárd forint értékben kereskedett, kizárólag a részvénypiacon. A harmadik helyezett HVB Bank összforgalma 85,03 milliárd forintot tett ki, ebből 79,26 milliárd forint volt a részvénypiaci forgalom. Az előző hónapban a részvénypiaci brókerrangsor első három helyén az ERSTE, a Concorde és a Cashline állt.

Az idén márciusban az államkötvényekre és kincstárjegyekre 26,82 milliárd forint értékben születtek üzletek a tőzsdén, szemben az előző havi 25,21 milliárd forintos forgalommal. Vállalati kötvényekre és jelzáloglevelekre 36,0 milliárd forint értékben kötöttek üzleteket márciusban, míg februárban 15,21 milliárd forint volt e papírok forgalma. A kárpótlási és a befektetési jegyek együttes adásvétele márciusban 404,7 millió forintot tett ki, a 160,5 millió forintos februári forgalom után.

A határidős piacon márciusban a BUX-ra 119,53 milliárd, az egyedi részvények lejárataira 162,48 milliárd forint kétszeres értékben kötöttek üzleteket a brókercégek. Az előző hónapban 52,08 illetve 93,69 milliárd forintnyi adásvételt regisztráltak e termékekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik