Belföld

Bern: doppinggyanú 50 év után

Az 1954-es berni futball-világbajnoki döntőn a németek azért tudták legyőzni a magyarokat, mert doppingoltak – hangzott el az ARD német közszolgálati tévécsatorna Report című műsorában.

A Népszabadság lapszemléje szerint az adás után a Bild című bulvárlap is beszámolt a meglepő fordulatról.

A német válogatott tagjait (Fritz Waltert, Helmut Rahnt és társait) azóta is hősökként tartják számon Németországban, most minderre árnyékot vethet, hogy a 3-2-es győzelem nem volt teljesen tisztességes. A Bild szerint a Wankdorf stadion öltözőjében a mérkőzés után gyanús ampullákat találtak; ezeket egy svájci cég állítólag meg is vizsgálta, de soha nem derült ki, milyen eredményre jutott. Mindenesetre az ampullákat összegyűjtő takarítót megeskették, hogy soha nem beszél a dologról.

Meglepő fordulat, hogy a német csapat korábbi orvosa, a ma nyolcvannégy éves Franz Loogen készséggel elismerte: valóban beinjekciózta a csapatot – C-vitaminnal. Az ötlet magától Helmut Rahntól, a legendás harmadik gól szerzőjétől származott, aki egy korábbi dél-amerikai turnéján látta, miként „kezelték” az ottani futballistákat. A kérdésről nagy vita kerekedett a csapaton belül, mert pontosan senki sem tudta, milyen következményekkel jár a C-vitamin-injekció. Végül egy orvosi kísérlet meggyőzte a játékosokat: a vitaminnal felturbózott, vízbe dobott patkányok három órával tovább úsztak, mint társaik.

A német bulvárlap megkérdőjelezi, valóban C-vitamint adtak-e a játékosoknak. Akármit tartalmaztak is az ampullák, az eljárásnak megvoltak a mellékhatásai: Fritz Walter és Rahn például nem sokkal később besárgult, majd a világbajnok csapat nyolc tagját kellett gyógykezelés miatt „kivonni a forgalomból”. Franz Loogen szerint az okozhatta a megbetegedéseket, hogy a fecskendőket nem sikerült tökéletesen fertőtleníti, és így egyetlen, a sárgaság még lappangó stádiumában levő játékos végigfertőzte az egész csapatot. Két további futballista, Werner Liebrich és Richard Herrmann elhunytára azonban ő sem tud magyarázatot adni: mindketten májzsugorban haltak meg, pedig Herrmann életében nem fogyasztott alkoholt. A Bild további gyanús körülménynek tartja, hogy Sepp Herberger, az akkori szövetségi kapitány végrendeletében Herrmann két fiára is hagyott valamit – mintha nem lett volna teljesen tiszta a lelkiismerete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik