Belföld

Magyar Bálint törvényt sértett Jászladány ügyében

A Legfelsőbb Bíróság jogerős döntése szerint Magyar Bálint oktatási miniszter törvényt sértett, amikor 2002 szeptemberében megtagadta a jászladányi alapítványi iskolától a működéséhez szükséges OM-azonosító szám kiadását - tájékoztatta szerdán az MTI-t Kolláth György, az intézményt fenntartó alapítvány jogi képviselője.

Az alkotmányjogász a közigazgatási perben hozott keddi ítélet kapcsán elmondta: a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette a miniszter e tárgyban hozott határozatát, és a Fővárosi Bíróság korábbi, az alapítvány keresetét elutasító döntését. A jogi képviselő emlékeztetett arra: az OM-azonosító hiányában az alapítványi iskolában a 2002/2003-as tanévben nem kezdődhetett meg a tanítás több mint kétszáz beiratkozott diák számára.

Az iskola időközben a pertől függetlenül egy teljesen új engedélyezési eljárás lefolytatása után 2003 őszén megkezdhette működését, ám a miniszteri határozat miatt egy év kiesett, ami erkölcsi és anyagi kárt okozott az intézménynek. Emiatt lehetőség van kártérítési per indítására, de hogy élnek-e vele, arról később határoznak – fűzte hozzá. Dankó István, Jászladány polgármestere a döntésről az MTI-nek elmondta: azt elégtételként is értékelik a jászladányiak, és nem kívánnak visszaélni vele.

“A helybeliek nevében kérem a minisztert, ha ideje engedi, a nyáron náluk megrendezésre kerülő Jászok Világtalálkozója alkalmából tegyen látogatást a településen, és tekintse meg az alapítványi iskolát is” – tette hozzá. Jászladányban alapítása óta heves viták forrása az alapítványi általános iskola, amelyet azzal céllal hoztak létre, hogy a tanulni vágyó gyerekek a korábbinál ösztönzőbb intézményi környezetbe kerülhessenek. A helybeli romák egy része viszont elit iskolának tekinti, amely puszta létével hátrány okoz, miután a cigány családok többsége nem tudja megfizetni gyerekeik számára a kötelező tandíjat.

A konkrét ügyben Magyar Bálint 2002. augusztus 30-án a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal döntésére hivatkozva utasította el az iskola OM-azonosító iránti kérelmét. A hivatal ugyanis előzőleg – szintén 2002. augusztus 30-án – hozott határozatában hatályon kívül helyezte a jászladányi jegyzőnek az iskola működési engedélyét kiadó határozatát, és új eljárás lefolytatására utasította. Az iskola OM-azonosító nélkül nem kezdhette meg működését, és nem igényelhetett költségvetési támogatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik