Belföld

Karcsúsítást hozhat a biztosítók piacán az EU-csatlakozás

A magyarországi biztosítási piacon az EU-csatlakozást követően nagyobb szerepet kaphatnak a független biztosítási alkuszok, megjelenhetnek a dömpingárral manipuláló direktbiztosítók a gépjármű-felelősségbiztosítási piacon s a nagyobb megtérülési elvárás a biztosítók szervezeteinek karcsúsodását vonhatja maga után.

Közvetlenül a csatlakozást követően, rövid távon nem várható számottevő változás a magyarországi biztosítási piacon, közép- és hosszú távon azonban már számolni kell a változásokkal – feltételezi a piac közel 59 százalékát kézben tartó három nagy biztosító társaság, az Allianz Hungária, az Aegon Biztosító és a Generali-Providencia Biztosító vezérigazgatója.

“Rövid távon azért sem módosul a hazai biztosítási piac, mivel az európai piac nagy játékosai már itt vannak, a leánycégeknek az anyacég tulajdonosi elvárásainak kell eleget tenniük a pénzügyi fegyelmet, a szervezeti felépítést, a biztonságos működést illetően” – summázta véleményét Patai Mihály, a legnagyobb magyarországi biztosító, az Allianz Hungária Biztosító vezérigazgatója. Közép- és hosszú távon, a következő 10 évben azonban jelentős, 5-10 százalékos reálnövekedéssel számol Patai, mondván a keresetek növekedése és a lakosság gazdagodásának hatására elsősorban a lakossági vagyonbiztosítások, az autó- és a lakásbiztosítások, valamint az életbiztosítások területén várható az inflációt 5-10 százalékponttal meghaladó évenkénti növekedés. Ugyanakkor a nagy ipari vagyonbiztosítások szerény bővülésével lehet csak számolni, mivel a csatlakozás után a nagyvállalatok átkerülnek az anyavállalatuk szerinti ország biztosítójához, s díjak is oda folynak majd be. A befektetéseket illetően Patai Mihály nem számol változással. Mint elmondta, az Allianz-Hungária Biztosító jelenleg is igen óvatos befektetési politikát folyat – eszközeinek 80 százalékát kötvénybe, 10-10 százalékát pedig részvénybe, illetve ingatlanba fekteti -, s ez a jövőben is változatlan marad.
Az Aegon Biztosító Rt. vezérigazgatója, Kepecs Gábor úgy látja, a következő 2-5 évben elsősorban a magyarországi környezet, azon belül is az adózási szabályok, illetve a cégek költséghatékonysága lesz hatással a piacra. A pénzügyi szolgáltatások terén az emberek konzervatívak, így nem várható, a piac kibővülése új cégek fióknyitásával – jelentette ki Kepecs.

A magyarországi biztosítási piacon hasonló folyamatok játszódhatnak le, mint a nyugat-európain: növekszik a független biztosításközvetítők és csökken az egyes és többes biztosítási ügynökök szerepe – mondta Pálvölgyi Mátyás, a Generali.Providencia Biztosító vezérigazgatója. Új biztosítók jelenhetnek meg egyszerű fióknyitással, s fiókalapítással megjelenhetnek az egy-egy szegmensre – várhatóan leginkább a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra – specializálódott direkt biztosítók is. Az ügyfelekre és az egész piacra negatív hatással lehet a felelőtlen dömpingárakkal dolgozó cégek feltűnése, amelyek miatt fokozott felelősség hárulhat a tagországok pénzügyi felügyeleteire – véli Pálvölgyi.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik