Belföld

OÉT-vita a céges telefonokról

A Pénzügyminisztériumnak (PM) az a javaslata, hogy a vállalkozások céges telefonjai esetében fővonalanként havi díj megfizetésével kiválthassák a cégek az eddigi közterheket, jelentős vitát váltott ki az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) hétfői plenáris ülésén, Budapesten.

A kormányzati oldal nevében Vámosi-Nagy Szabolcs, a PM helyettes államtitkára azzal érvelt, hogy a céges telefonok esetében a vállalkozások várhatóan fővonalanként kevesebb mint a havi háromezer forinttal kiválthatnák az szja, a tb és az egészségügyi hozzájárulás megfizetését a magáncélú telefonhasználatra, ráadásul az áfa is visszaigényelhető lenne. Vámosi-Nagy Szabolcs a vitában elmondta: a cégek jó része jelenleg nem fizeti ki a céges telefonok magánhasználata után az erre eső személyi jövedelemadót, holott a magáncélú telefonálás ilyenkor természetbeni juttatásnak számít, aminek szja-vonzata van. A helyettes államtitkár szerint a terv az, hogy ha a második félévben egy cég fővonalanként – amibe PM beleérti a vezetékes, illetve a mobil közvetlen telefonszámokat is – havi maximum háromezer forintot hajlandó megfizetni, azzal összesen kifizeti a közterheket a közvetlen szám után. A még formálódó javaslatban az is fontos, hogy a telefonvonalra eső telefonhasználat összege után az áfa visszaigényelhető lenne. A havi fővonalankénti díj összegén még gondolkodnak, ami bizonyos, hogy a vezetékes telefon fővonalak díja várhatóan kétharmada lesz a mobilszámok után fizetett havi összegnek.

Rolek Ferenc, a munkaadói oldal szóvivője ezzel szemben azt emelte ki, hogy a jogbiztonságot sérti az adózási szabályok év közbeni változtatása. Egyúttal a tervezett adókönnyítés helyett a magyarországi vállalkozásokat ez a “telefonadó” 56 milliárd forinttal terhelné meg a munkaadók számításai alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik