Belföld

A Siemens a vállalat felvásárlásokat sem zárja ki

A Siemens megerősítette akvizíciós szándékát: "természetesen felvásárlások révén is növekedni kívánunk" - jelentette ki a konszern elnöke Heinrich von Pierer a ZDF televíziónak.

A Siemens elegendően tömött pénztárcával rendelkezik a felvásárlások finanszírozásához. Főként gyógyászati, automatizálási, valamint távközlési vállalkozások érdeklik. “Tettünk már tapogatózó lépéseket, de konkrét eredményekről még nem számolhatok be” – foglalta össze von Pierer.

A gondokkal küszködő francia Alstom konszernről szólva, amelytől a Siemens már megvásárolta az ipari turbina gyártó részlegét, a további felvásárlások lehetősége az EU-Bizottság állásfoglalásától függ a konszern szanálására szánt állami mentőcsomaggal kapcsolatban. Szakértői vélemények szerint versenyjogi megfontolások miatt az Alstomnak meg kell majd válnia egyik-másik érdekeltségétől. A Siemens számára a gázturbina gyártó, valamint a közlekedéstechnikai üzletágak jöhetnek szóba lehetséges jelöltként. Az Alstom vezérigazgatója Patrick Kron korábban már nyilvánvalóvá tette, hogy nem áll szándékában megválni egyetlen tevékenységi körétől sem és nem folytat tárgyalásokat a kérdésben.

A gyártás külföldre telepítésével kapcsolatban a Siemens elnöke kihangsúlyozta, hogy “költséghatékonyabb termelést kell kialakítanunk. Ehhez szükség lenne a 40 órás munkahét visszaállítására Németországban, mégpedig bérkompenzáció nélkül”. A Siemensnek azonban nem célja a munkahelyek külföldre telepítése. “A versenyképességet azonban meg kell erősíteni” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik