Belföld

Megerősítette az FHB besorolását a Moody’s

Megerősítette csütörtökön a magyar Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) fő besorolásait a Moody's Investors Service, a bank új jelzálogkötvény-fedezeti mechanizmusának elfogadására hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő csütörtöki londoni közleménye szerint a külön megerősítés a fedezettel kibocsátott kötvények A1 szintű osztályzatát érinti. A Moody’s emellett fenntartotta a bank D mínusz pénzügyierő-besorolását, valamint az FHB A2/P-1-es hosszú- és rövid távú betéti besorolását.

A hitelminősítő szerint a fedezett jelzálogkötvények besorolásának megerősítését az FHB által saját hatáskörben bevezetett, és a magyar bankfelügyeleti hatóságok által jóváhagyott új jelzálogkötvény-fedezeti mechanizmus indokolja.

A Moody’s szerint az FHB-nál életbe léptetett mechanizmus kizárja a lehetséges fedezeti hiányosságokat. A hitelminősítő megjegyezte, hogy az idén a magyarországi jelzálogbanki és jelzálogkötvény-kibocsátási törvényi szabályozók is változni fognak az EU-kritériumoknak megfelelően.

A Moody’s az FHB-t tavaly nyáron negatív figyelőlistára helyezte, azzal az indokkal, hogy a bank magánosítása után várható új tulajdonosi struktúra és támogatási mechanizmus valószínűleg gyengébb lesz a privatizáció előttinél, amelyet az állami tulajdonosi háttér határozott meg.

Ősszel azonban a cég megerősítette a magyar bank osztályzatait, arra hivatkozva, hogy a kormány előzőleg rendeletben módosította az FHB privatizációs tervét, úgy, hogy legfeljebb 50 százalék mínusz egy részvényt kell nyilvános kibocsátással értékesíteni. A hitelminősítő akkori értékelése szerint ez azt jelenti, hogy az állam a belátható jövőben megtartja ellenőrző részét a bankban.

A Moody’s szerint a magyar államnak a privatizáció során is fontos szerepet kell játszania az FHB hosszú távú életképességének fenntartásában, mivel a bank az állami lakáspolitika végrehajtásának kulcseleme.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik