Belföld

Betiltják Romániában a Big Brothert

Négy napja indult el Romániában a Big Brother 2, s máris ez egy parlamenti bizottság és az Audiovizuális Tanács legégetőbb témája. A képernyő őrei szerint a meztelen jeleneteket a showt közvetítő adó betiltásával kéne megtorolni - írja a Transindex.

Valóságshow-ügyben tartott ülést tegnap a román képviselőház kulturális bizottsága amelyre az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) tagjait is meghívták. A bizottság tagjai – mint kiderült – az egész műsort kifogásolják, de főleg azt, hogy hétfőn, a nézettségi csúcsidőszakban sugárzott a showt közvetítő Prima TV olyan részleteket, amelyekben a versenyzők hiányos öltözetben, sőt meztelenül voltak láthatók, ráadásul aprólékos beszámolót tartottak szexuális életükről.

Tény, hogy a BB-házban a vasárnapi kezdés óta a szex a legfőbb téma. Az eltelt három nap után a bentlakóknak már egyáltalán nincsenek titkaik, mindent megmutattak egymásnak és a nézőknek egyaránt: közösen zuhanyoznak és meztelenül mászkálnak a házban.

A botrányt elsőként a bukaresti illetőségű, Andreea nevű versenyző robbantotta ki azzal, hogy meztelenül zuhanyozott a tévénézők és a férfibentlakók szeme láttára, utána pedig az ágyukba is megpróbált bebújni. Újabb felhördüléshez az a jelenet vezetett, amelyben a brassói fiatalember, a mulatt Aly jó negyedórán keresztül meztelenül flangált a kamerák előtt.

Törvényes prostitúció?

A legradikálisabb véleménynek maga a kulturális bizottság elnöke, Mihai Malaimare PSD-es képviselő adott hangot, aki szerint vissza kell vonni a Prima működési engedélyét. Malaimare ugyanakkor közölte, ez a saját, és nem a bizottság vagy a pártja véleménye. Ezenkívül hozzátette: sajnálja, hogy a törvénykezés az effajta kihágásokat nem bünteti.

Radu Filip, a CNA elnöke szintén kemény fellépést sürget. Filip szerint, ami a BB-t illeti, sokkal veszélyesebb az, amit a show sugall, mint amit mutat. Radu Filip szerint pénzt felajánlani azért, hogy egyesek a kamerák előtt vetkőzzenek és szeretkezzenek, a prostitúció egyik formája. Ez pedig bűncselekménynek számít. „Ahhoz, hogy megkapd a 75 ezer eurót, meg kell mutass mindent” – tette hozzá.

A CNA már egy nappal korábban 200 millió lejre büntette a Primát, mivel az hétfőn a piros AP (acord parental – csak szülői beleegyezéssel) jelzés nélkül sugárzott szexuális tartalmú meztelenséget. A tanács döntése mögött az állt, hogy az adó nem tartotta be a kiskorúak tévéműsorokkal szembeni védelméről szóló jogszabályt. Filip szerint nem merül fel a műsor betiltása, viszont szabályozni kell, hogy mikor kerülhet adásba.

Jó reklám a botrány

Szintén a tiltást mellett foglalt állást egy másik PSD-es honatya. Madalin Voicu a prostitúció mellett a lánykereskedelem fogalmát is szóba hozta. „Én is nagy hódolója vagyok a női bájaknak, viszont a kihasználásukkal már nem értek egyet” – így a képviselő. Voicu ugyanakkor elmagyarázta, hogy nem akarja tabuként kezelni azt, ami egy férfi és egy nő közt történik, de „ne mutassák be ilyen primitív módon”.

A képviselő szerint is a működési engedély megvonása lenne a megfelelő büntetés, ugyanakkor hozzátette: az OTV (Vadim Tudor uszító beszédei miatt a tévéadónak másfél éve vonták vissza a működési jogát) hibái eltörpülnek a Primához képest.

A vitában mérsékelt álláspontra helyezkedett Mona Musca liberális képviselő, aki elutasította az engedély megvonásának ötletét, mert az ellenkezik a szólásszabadság jogával, és a kirótt büntetések a főidőben sugárzott pikáns jelenetekért csak tovább növelték a műsor népszerűségét. Musca szerint ilyen büntetésekkel nem lehet elérni semmit, mert a nézettség növekedésével együtt nő az illető adó reklámbevétele is.

Az ülés résztvevői bejelentették, hogy egy vitafórumot szeretnének létrehozni az ügy kapcsán, ahova meghívják a Román Akadémia és a Román Ortodox Egyház képviselőit is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik