Belföld

A WTO-nak nem tetszik az USA Kína elleni panasza

A Kereskedelmi Világszervezet vezérigazgatója csütörtökön felszólította az Egyesült Államokat, hogy a WTO bevonása előtt tárgyalásos úton próbálja megoldani a mikrochip-export miatt kirobbant kereskedelmi vitáját Kínával.

A várakozások szerint az Egyesült Államok még ezen a héten panaszt tesz Kína ellen az oda irányuló amerikai chipexport akadályozása miatt. A panasz az első WTO-hoz érkezett Kína elleni fellépés lehet. Az amerikai kongresszus – és az amerikai szavazók – már amúgy is meglehetősen ingerültek a távol-keleti ország Egyesült Államokkal szembeni 125 milliárd dolláros kereskedelmi többlete miatt. Washington úgy gondolja, hogy már csak a panasztétel van hátra, a WTO vezérigazgatója, Szupacsaj Panicspakdi szerint viszont még van tere a kétoldalú tárgyalásoknak.

Szupacsaj Panicspakdi Bangkokban – egy ázsiai gazdasági tanácskozás alkalmával – újságírók előtt kifejtette, hogy a világ óriáshatalmai között nem akar növekvő kereskedelmi konfliktusokat. A WTO-vezérigazgató szerint ezeket a konfliktusokat a WTO-nak néhány hónapig nyitva kellene hagynia, hogy teret adjon a kétoldalú tárgyalásoknak, mielőtt a jogi döntőbíráskodásra kerülne sor.

Amerikai félvezetőgyártók ebben az esetben arra az adóvisszatérítési gyakorlatra panaszkodnak, amely a forgalmi adó mintegy 80 százalékát juttatja vissza a hazai chipgyártóknak, a külföldi szállítóknak viszont nem, és ezzel jogtalan előnyhöz juttatja a hazai cégeket. Az Egyesült Államok már régóta aggódik a vele szemben fennálló hatalmas kínai kereskedelmi többlet és a kínai exportot még inkább ösztönző alulértékelt jüan miatt.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szerint viszont Kína gyorsan növekvő gazdasági ereje miatt nem kell feltétlenül problémát jelentsen kereskedelmi partnerei számára. Szupacsaj Panicspakdi egy korábbi nyilatkozata szerint “a kereskedelem nem nullszaldós játék”. Kína nem csupán nagy exportőr, de nagy importőr is, gazdasága korszerűsítéséhez berendezésekre, technológiára és nyersanyagra van szüksége külföldről, milliárdos nagyságrendben. Ez a jövőben is így lesz, és ebből minden kereskedelmi partnere hasznot húzhat – hangsúlyozta Szupacsaj.

Az elmúlt két évtizedben a kínai gazdaság növekedési üteme átlagosan évi 10 százalék volt, a külkereskedelem ezalatt átlagosan 14 százalékkal bővült évente. Most, több mint két évvel WTO-csatlakozása után, Kína már a világ egyik legnagyobb kereskedelmi tényezője az Egyesült Államok, az EU és Japán után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik