Belföld

200 éves brit rekord a gazdasági növekedés terén

Nyolcadik alkalommal mutatta be a brit költségvetést a parlamentben Gordon Brown. A büdzsé ismertetésekor az óvatosságáról híres pénzügyminiszter hangoztatta, hogy a szigetország az elmúlt kétszáz év – azaz az ipari forradalom óta – legtartósabb gazdasági növekedését éli át - számol be a Népszabadság.

A brit gazdaság az elmúlt négy évben jobban teljesített, mint Németország, Japán, Olaszország, Franciaország, az euróövezet és az Egyesült Államok. 

Teljesül az erre az évre jelzett 3-3,5 százalékos növekedés, amely változatlan marad 2005-ben, és 2,5-3 százalékra esik vissza 2006-ban. Brown szerint Nagy-Britannia még nem kész az euróra. Az idén nem kerül sor a sokat emlegetett öt kritérium felülvizsgálatára.


Jó hír számos adófajta – többek között az autókra kivetett fogyasztási, a vállalkozási, az ingatlanvásárláskor fizetett illeték, a vagyonnövekedés utáni adó – befagyasztása. Az örökösi adó alsó határa 263 ezer fontra csökken, így a hagyatékok 95 százaléka után nem kell adózni. 2008-ig évi tíz százalékkal több jut az egészségügynek, növekszik a védelmi költségvetés, négy év alatt 8,5 milliárd font segít az oktatás színvonalának fejlesztésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik