Belföld

Sok a kókler pályázatíró

Az elkövetkező évek slágerszakmája lehet a pályázatírás, a remélt nagy pénz azonban olyanokat is erre csábít, akik legföljebb gyorstalpalót végeztek el ehhez, így csak órákkal járnak azok előtt, akik majd megfizetik munkájukat - olvasható a Népszabadságban.

Egy nap, 15-30 ezer forint, és az ember kapja is a papírt arról, hogy ő képzett uniós pályázatíró. Vannak 50 ezer forintért kétnapos, 420 ezer forintért 140 órás, 290 ezer forintért pedig 80 órás tanfolyamok is. A szakma fortélyai megtanulhatóak az államilag elismert kurzusokon vagy a felsőoktatási intézményekben. Aki viszont nem akar „bizonyítványt”, az interneten fellelhető szakanyagokat olvasgatva is hozzájuthat a tudáshoz.

A nagyon olcsó, hozzá nem értő pályázatírókra alighanem éppen azok a kispénzű jelentkezők fanyalodnak, akiknek a legégetőbb szüksége lenne a támogatásra. A pályázóknak alighanem meg kell fizetniük a tanulópénzt ahhoz, hogy megtudják, melyik papír mennyit ér az EU-tenderek világában.

Az új pálya iránt nagy az érdeklődés: az állami pénzből indított multiplikátor-programra 985-en jelentkeztek, közülük 450-en vehetnek részt a képzésen. Az április 14-ig tartó kurzus tanulói tanácsadóként és pályázatkészítőként várhatóan négy-ötezer vállalkozásnak nyújtanak majd segítséget. A túljelentkezést látva valószínűleg még az idén ismét kiírják a programot.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik