Belföld

Globális visszaesésre számít az ingatlanpiacon a The Economist

A világgazdasági fellendülés egyik támaszaként szolgáló ingatlan befektetések összeomlására lehet számítani - vonta le a következtetést a brit gazdasági hetilap számos, az elmúlt években végzett tanulmány alapján az Investment Property Databank (IPD) által rendezett ingatlanpiaci konferencián.

Pam Woodall, az Economist szerkesztője szerint “az ingatlan árak szélsőségesen túlértékeltek Ausztráliában, Írországban, Hollandiában, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban, ezért az elkövetkező négy év folyamán legalább 20 százalékkal kell esniük”.

Az ingatlanpiaci összeomlás kiváltó oka a kamatlábak mérsékelt emelkedése lesz, mivel rekord magas szinten áll az ingatlan befektetéseke finanszírozó hitelállomány. “Balgaság volt azt hinni, hogy az ingatlanpiaci befektetések összeomlásához a kamatlábaknak a nyolcvanas évek végéhez mérhető emelkedése szükséges. Az átlagos lakásár átlagjövedelemhez viszonyított aránya rekord szinten van az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Nagy-Britanniában. Valójában a reálkamatlábak sem alacsonyak annyira mint amilyennek tűnnek, hiszen az infláció mértéke is meglehetősen visszafogott, ami lassítja az ingatlanpiaci bővülést, mivel a béremelkedések üteme is elmarad a korábban jellemző mértéktől. Az Economist lap számításai szerint az ingatlan árak akkor térnek vissza egyensúlyi szintjükre, ha négy éven belül 10 százalékkal csökkennek az Egyesült Államokban és 25 százalékkal Nagy-Britanniában és Spanyolországban.

Az ingatlan árak az Egyesült Államokban növekedtek a legnagyobb mértékben a kilencvenes évek közepe óta. A világ legnagyobb nemzeti gazdaságának ingatlanpiaci visszaesése pedig az egész világgazdaságot recesszióba taszíthatja. “Az Egyesült Államoknak már csak minimális fiskális és monetáris játéktere maradt az ingatlan árak egy esetleges összeomlásának káros gazdasági hatásainak kivédésére” – véli Woodall.

Az ingatlanpiac a világ legnagyobb üzleti szektora, hiszen a globális GDP 15 százalékát adja. Eszközértéke 50 ezer milliárd dollárt tesz ki, szemben a részvénypiacok 30 ezer milliárd dolláros eszközértékével. Az ingatlanpiaci áringadozások tehát a fogyasztási hangulat közvetítésével lényegesen nagyobb befolyást gyakorolnak a világgazdaság állapotára a részvénypiaci árfolyam ingadozásoknál.

A lakáspiac egy másik fontos mutatója, a lakásárak lakásbérleti díjakhoz viszonyított aránya rekord magasságban áll az angolszász gazdasági körben, mivel az árak növekedési üteme messze meghaladta a bérleti díjak növekedési ütemét. Egyes területeken a bérleti díjak egyenesen csökkentek. A lakásbérleti piacon kialakult helyzet megcáfolta azt az alaptételt is, hogy adott földterület mellett folyamatosan növekvő lakossági szám esetén folyamatosan emelkedő ingatlan árakra lehet számítani.

A brit ingatlan piacon összeomláshoz vezethet a “buy-to-let” ingatlan befektetési üzletág buborékjának a kipukkadása. A piac eszközértéke 27 milliárd font-sterlingre duzzadt 2003 végére. Egyes esetekben a bérleti díjak már nem fedezik a jelzálog hitel törlesztést sem és tőkenyereségre sem lehet számítani az ingatlan árak lassú emelkedése, illetve esetenként csökkenése miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik