Belföld

Az adzsár vezető hajlandó tárgyalni Grúziával

A szakadár grúziai részköztársaság, a döntően Moszkva, vagyis Oroszország befolyása alatt álló Adzsaria vezetője, Aszlan Abasidze bejelentette: hajlandó tárgyalni a grúz politikai vezetéssel, hogy rendezze a viszonyát Tbiliszivel. Igaz, Abasidze kissé furcsán fogalmazott: "Kész vagyok tárgyalni mindenkivel, akár még az ellenséggel is. De sajnos a mostani grúz vezetéssel nagyon nehéz szót érteni."

Nino Burdzsanadze, Grúzia befolyásos parlamenti elnöke szintén bejelentette, hogy Adzsariába utazik, hogy tárgyaljon Abasidzével.

A vasúti és a hajózási szállítmányokat időközben leállította Grúzia, és befagyasztották az adzsár vezetők bankszámláit is – adta hírül a BBC. A gazdasági blokádot Mihail Szaakasvili grúz elnök jelentette be, miután nem engedték be a szakadár köztársaságba az elmúlt napokban. Az adzsárok fegyveres erőket is mozgósítottak a grúz elnök ellen. A gazdasági blokád hatására felvásárlási pánik tört ki Adzsáriában, számos civil pedig a grúz határra sietett, hogy a reguláris katonai erőkkel együtt akár egy grúz támadást is elhárítsanak.

Az adzsár vezetés erőteljesen ellenezte a tavalyi grúziai változásokat, amikor Szaakasviliék megbuktatták Sevardnadze grúz elnököt.

Közben Mihail Luzskov moszkvai polgármester felajánlotta, hogy közvetíteni fog az ügyben. Az orosz politikus Szaakasvili grúz elnökkel szeretne elsősorban találkozni. (Abasidze ugyanis Moszkvában tartózkodik jelenleg.) Oroszországnak egyébként komoly katonai bázisai vannak Adzsáriában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik