Belföld

Támogatja a PKN-Mol egyesülést a lengyel kormányfő

Leszek Miller lengyel kormányfő hétfőn kiállt a lengyel KPN és a magyar Mol tervezet egyesülése mellett annak ellenére, hogy nő a kétkedés a két cég kapcsolatának szorosabbra fűzése kapcsán.

A lengyel PKN Orlen és a Mol közti egyesülési tárgyalások egyik legnagyobb akadálya hárult el azáltal, hogy a kincstárügyi miniszter pénteken felmentette Maciej Gierejt, a Nafta Polska fejét, a PKN Orlen felügyelő bizottságának elnökét, a fúzió elszánt ellenfelét.

“Távozott egy személy, aki ellenezte a PKN regionális szerepének növelését, ez megnyitja az utat a Mol és a PKN egyesülése előtt, ami jó hír a részvényeseknek” – jelentette ki akkor egy varsói alapkezelőt. A kincstárügyi minisztérium és a Nafta Polska együttesen mintegy 28 százalékos részesedéssel bír a PKN-ben, és így kulcsszerepe van az egyesülési folyamat befolyásolásában.

A PKN és a Mol tavaly szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy együttműködnek a kapcsolatok szorosabbra fűzése érdekében és április 30-ig, a két ország EU csatlakozása előtti napig adtak maguknak időt arra, hogy kidolgozzák az egyesüléssel kapcsolatos elképzeléseket és a menetrendet. Miller hétfőn azt mondta, hogy az EU nagyobb versenyt jelent; a lengyel kormány támogatja az egyesülési tervet, ami helyes irányba tett lépés.

Zbigniew Kaniewski lengyel kincstárügyi miniszter úgy döntött, hogy egyesíteni kell a két vezető lengyel olajtársaságot, a plocki PKN Orlent és a gdanski kőolaj-finomítót (hivatalos nevén: Lotos Csoportot), még mielőtt megkezdenék a tervezett nagy regionális közép-európai olajkonszern kiépítését. A UBM egyik londoni elemzője azt mondta, hogy továbbra is kérdések merülnek fel a PKN további privatizációja kapcsán (a cégben az államnak 27,5 százalékos a részesedése), valamint, hogy a PKN-Mol cégben kinek lesz vezető szerepe.

A PKN és a Mol egyik egyaránt komoly pénzügyi részvényese azt mondta, hogy májusig nem vár kedvező eredményeket az egyesülési tárgyalásoktól. A kereszttulajdonlási megállapodás (ami az egyesülés első lépése) nem hoz előnyt egyik cég számára sem és további 12-24 hónapot kell arra várni, hogy lesznek-e olyan befektetők, akik hajlandóak további pénzt fizetni az ellenőrzés megszerzése érdekében.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik