Belföld

Széchenyi-díjat kapott Dr. Kürti Sándor

2004. március 15., Budapest – A Széchenyi-díjat rangjának és hagyományainak megfelelően ebben az évben is március 15-én adta át Mádl Ferenc Köztársasági Elnök a kitüntetetteknek. A díjazottak között szereplő Dr. Kürti Sándor - a KÜRT Rt. vezérigazgatója - a Széchenyi díjjal járó pénzösszeget a hazai informatikai fejlesztések támogatására ajánlotta fel.

A hazai szellemi élet számos rangos személyisége között Dr. Kürti Sándor, a KÜRT Rt. vezérigazgatója is átvehette Mádl Ferenc Köztársasági Elnöktől a Széchenyi-díjat. A kitüntetést ünnepélyes keretek között, március 15-én adták át az Országházban.

Dr. Kürti Sándor pályafutása kezdetén technológiai folyamatok automatizálásával, számítógépes irányításával foglalkozott. Testvérével, Kürti Jánossal 1989-ben alapította meg a KÜRT Kft.-t, mely kezdetben mágneses adattárolók (mágneslemezek, winchesterek) javítására szakosodott.
A KÜRT a világon az elsők között dolgozta ki az azóta is a világ élvonalába tartozó adatmentési (sérült mágneses adattárolókról való adat-helyreállítási) technológiáját, illetve információbiztonsági módszertanát (IBiT). Mindkét technológia Magyarország nemzetközileg is elismert informatikai exportcikkei közé tartozik.

Kürti Sándor a Széchenyi-díjjal járó pénzösszeget annak szellemiségéhez méltó célokra kívánja felhasználni: „Kürt-díj” létrehozását tervezi, amely a jövő Széchenyi-díjra érdemes informatikai biztonsági kutatóit, fejlesztőit és szakembereit támogatná.

„Óriási megtiszteltetés számomra, hogy a kitüntetettek között lehetek. A Széchenyi-díj a lehető legnagyobb elismerés, amit munkásságomért kaphattam. Szeretném, ha ez az elismerés mások számára is értéket teremtene, ezért úgy tervezem, hogy a díj mellé kapott teljes összeget a „Kürt-díj” létrehozására fordítom, amely kiemelkedő hazai informatikai fejlesztések alkotóit fogja kitüntetni és jutalmazni.” – mondta Kürti Sándor.

Kürti Sándortól nem első ízben láthatunk ilyen vagy ehhez hasonló felajánlást. Megszokott gesztus a KÜRT Rt. vezetőjétől, hogy a saját erőből történő jótékonykodás mellett a különböző díjakból befolyó összegeket is az oktatás illetve az egészségügy támogatására ajánlja fel.


###

A KÜRT Rt. (www.kurt.hu ) 1989-ben kezdte meg tevékenységét, és az elmúlt 15 év folyamán a magyar számítástechnikai piac meghatározó vállalkozásaként működött.
Világviszonylatban is elismert adatmentési technológiája révén Európa egyik vezető adatmentő cége, kiterjedt nemzetközi hálózattal. Adatvesztésekkel kapcsolatos tapasztalatai, valamint nemzetközi és hazai szabványok és ajánlások képezik az alapját a KÜRT Informatikai Biztonsági Technológiájának (IBiTŽ), melyet számos hazai és nemzetközi projektben alkalmaztak már sikerrel. Az adatvédelem és adatbiztonság teljes palettáját átfogó rendszer, a professzionális kockázatmenedzsment és az ISACA-vizsgás auditorok révén ma a KÜRT az informatikai biztonság területének egyik vezető szakértője.

További információk: Csuba Dea, marketing igazgató
(Telefon: 228-5410, E-mail: dea.csuba@kurt.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik