Belföld

Putyin nyerte az orosz elnökválasztást – leégett a Manyezs

Az orosz közvéleménykutatások szerint Putyin elnök magabiztosan, a szavazatok 69 százalékával megnyerte az orosz elnökválasztást. A második helyet a kommunista Nyikolaj Haritonov szerezte meg 12,6 százalékkal, messze lemaradva a hivatalban lévő elnöktől. A harmadik helyen a "mindenki ellen" kategória "végzett", minthogy a szavazók 5,7 százaléka azt a rubrikát ikszelte be, amelyik a minden jelöltet elutasító véleménynek felelt meg.

A nem kormányzati szervezetnek számító Közvélemény Alapítvány felmérése szerint – amelyet 120 ezer ember megkérdezésével végeztek 1200 szavazási helyiségnél – Putyin elnök biztosan megtarthatja poztját a választások után. Vasárnap esti sajtótájékoztatóján Putyin megköszönte a választók támogatását, és további gazdasági növekedést és szabad sajtót ígért.

A választási részvétel meghaladta az ötven százalékot, így Putyin számára az egyetlen bizonytalan kérdés is megoldódott. Korábban ugyanis elemzők szerint legfeljebb az volt a kérdés, hogy érvényes lesz a voksolás, minthogy ahhoz a választók legalább felének az urnákhoz kellett járulnia.

Nem sokkal azután, hogy a szavazás véget ért, tűz ütött ki Moszkva egyik legpatinásabb épületében, az 1817-ben épült kiálltási csarnokban, a Manyezsban. Az épület teteje beomlott a tűzben, és így két tűzoltó életét vesztette. A lángok végül teljesen elpusztították Moszkva egyik legszebb épületét – írja a BBC. A katasztrófa okai egyelőre nem ismertek, a hatóságok elektromos eredetű tűzre gyanakszanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik