Belföld

“Ti életet akartok, mi halált” – Madridba üzent az al-Kaida

Az al-Kaida követte el a csütörtöki 200 halálos áldozattal járó vonatrobbantásokat Madridban. Ezt egy magát az al-Kaida európai katonai szóvivőjének kiadó férfi állítja egy videofelvételen - írja az Origo.hu.

Közben háborúellenes tüntetők a spanyol kormányzó párt székháza előtt tüntetnek, azzal vádolva a kormányt, hogy választási érdekei miatt hangsúlyozta túl korán, hogy a merénylet a baszk szeparatisták műve.

A BBC hangsúlyozza, hogy ez az első eset, hogy a spanyol általános választások nemzeti gyász idején zajlanak. Vasárnap ugyanis megnyitottak a választási helyiségek, és megkezdődött a voksolás.


Az al-Kaida vállalta a merényletet


Egy videofelvétel tanúsága szerint az al-Kaida követte el a 200 halálos áldozatot és több mint 1400 sebesültet követelő csütörtöki madridi merényleteket. A spanyol rendőrség által egy mecset közelében megtalált videokazettán egy magát a terrorszervezet európai katonai szóvivőjének kiadó férfi állítja ezt. A kazetta megtalálásáról beszámoló Angel Acebes spanyol belügyminiszter szerint azonban az üzenet hitelességét még nem erősítették meg.

A felvételen egy marokkói akcentussal arabul beszélő férfi azt állítja, hogy a támadás bosszú azért, mert Spanyolország együttműködött Bush-sal és szövetségeseivel. A hivatalos szervek szerint az arabul beszélő férfi Abu Dujan al-Afgani néven mutatkozott be, de az illetékes hatóságok nem tudnak ilyen nevű terroristáról, legalábbis a titkosszolgálatok számára nem ismert a férfi – írja a BBC.


A videón elküldött fenyegetésben Abu Dujan Irakot és Afganisztánt emlegette, és arra utalt, hogy ha nem lesz vége az igazságtalanságnak, akkor még több vér fog folyni. “Ti életet akartok, mi halált” – mondta a szalagon. 


Öt embert letartóztattak


Szombaton a spanyol hatóságok öt gyanúsítottat – három marokkóit és két indiai származású spanyol állampolgárt – tartóztattak le a robbantásokkal kapcsolatban – írja az Origo.

A belügyminiszter szerint az őrizetbe vett személyek vélhetően kapcsolatban álltak szélsőséges marokkói csoportokkal, de ez még nem bizonyosodott be teljes mértékben. A letartóztatottaknak állítólag köze volt annak a hamisított SIM-kártyás mobiltelefonnak az eladásához, amelyet az egyik fel nem robbant pokolgépet tartalmazó táskában találtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik