Belföld

Elhunyt König bíboros – távozott “Ausztria lelkiismerete”

A legtekintélyesebb osztrák napilap, a Die Presse "Ausztria lelkiismeretének" nevezte Franz König bíborost, aki életének 98. évében hunyt el péntekről szombatra virradóra.

A BBC szerint a kardinális a Vatikánban is rendkívül befolyásosnak számított aktív éveiben. A korábbi bécsi érsek többek között kulcsszerepet játszott a lengyel II. János Pál pápa megválasztásában is, 1978-ban.

König 1956-ban lett érsek, és 1958-ban emelte bíborosi rangra XXIII. János pápa. A római katolikus egyház egyik legaktívabb diplomatájává vált ezután König bíboros, aki a hidegháború időszakában különösen a kelet-európai szocialista államokkal tartotta intenzíven a kapcsolatot – írja róla a BBC.

Az osztrák egyházi vezető különösen aktív szerepet játszott a katolicizmus modernizálásában, a II. Vatikáni Zsinat előkészítésében, a hatvanas években.

König bíboros 1985-ben vonult vissza az aktív tevékenységtől. Ausztria köztársasági elnöke, Thomas Klestil azzal búcsúztatta a főpapot, hogy König bíboros morális tekintély volt az országban, aki Európa spirituális megújulásáért dolgozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik