Belföld

Szlovákia: 8,5 százalékos 12 havi infláció februárban

Szlovákiában februárban átlagosan 0,8 százalékkal emelkedtek az árak, és 8,5 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly februárban - jelentették a szlovák statisztikai hivatalban pénteken.

Januárban 4,4 százalékos volt a havi és 8,3 százalékos a tizenkét havi infláció Szlovákiában, a decemberi 9,3 százalékos tizenkét havi drágulás után.

A szabályozott árakat kiszűrő maginfláció 0,5 százalékos, illetve tizenkét hónapra 2,8 százalékos volt februárban.

A központi ár- és adóintézkedések hatását kiszűrő maginfláció 3,1 százalékos volt tizenkét hónapra januárban, a decemberi 3,0 százalék után. Egy hónap alatt 1,0 százalékos volt a maginfláció januárban Szlovákiában a decemberi 0,1 százalék után.

A továbbra is magas tizenkét havi infláció a szokásos év eleji központi intézkedések hatását tükrözte: a kormány, az EU-csatlakozásra készülve, felszabadította a gáz és az áram árát – ezek 30 százalékkal, illetve 5 százalékkal emelkedtek januárban -, illetve az adók egységesítése 19 százalékon azzal járt, hogy számos alapvető cikk és szolgáltatás áfája emelkedett. Decemberhez képest továbbra is lassúbb a tizenkét havi infláció, mert egyfelől a 2002. decemberi összehasonlítási alap alacsony volt, másfelől sok termelő és szolgáltató már decemberben megkezdte az áremeléseket.

Szlovákiában a leggyorsabb az infláció az EU-csatlakozók közül. Az ütemet tavaly is főként a közvetetett adók és illetékek januári és az augusztusi emelése növelte. Szlovákiában 2002-ben még rekordalacsony volt az infláció.

A Szlovák Nemzeti Bank tavaly június elején felemelte az átfogó infláció 2003 végi várakozásának alsó határát, a célsáv 8,4-9,7 százalékos lett a korábbi 7,7-9,7 százalék helyett. Ez év végére 5,5-7,3 százalékos a célsáv, ami arra vall, hogy a köponti bank nemigen folytathatja a kamatcsökkentést, bár ezt elemzők nem is zárják ki néhány hónapon belül, ha az infláció mérséklődne.

A Szlovák Nemzeti Bank decemberben negyed százalékponttal 6,00 százalékra csökkentette irányadó kamatát, a kéthetes repót, az infláció valamelyes csökkenésére és a korona erősségére tekintettel. Korábban utoljára szeptember 25-én változtatott alapkamatán, akkor is negyed százalékponttal csökkentette azt. Az addigi irányadó kamat 2002. november óta volt érvényben. Elemzők szerint a szlovák pénzügyi kormányzat újabban, a nagy működőtőke-beáramlásra és a jó gazdasági eredményekre tekintettel, megbékélni látszik a magas árfolyammal, ezért – hacsak nem lesz túl nagy kilengés – a lassú további felértékelődés közvetlenül nem indítja kamatcsökkentésre a központi bankot.

Csütörtökön közölték, hogy a szlovák GDP az utolsó negyedben 4,7 százalékkal volt nagyobb, mint a 2002-es negyedik negyedben, és ezzel az évi átlagos gazdasági növekedés 4,2 százalékos lett, a leggyorsabb az EU-hoz csatlakozó kelet- és közép-európai országok között, főleg az exportnak köszönhetően.

A tavalyi harmadik negyedévben a szlovák gazdaság 4,2 százalékkal növekedett az egy évvel azelőttihez képest, a második negyedévi 3,8 százalékos és az első negyedévi 4,1 százalékos bővülés után, rendre az egy évvel korábbihoz képest.

2002-ben 4,4 százalékkal nőtt a GDP Szlovákiában.

Péntek délelőtt a szlovák korona 40,500/550/euró volt, a csütörtöki késői 40,510/550/euró után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik