Belföld

A hálapénz nem közérdekű adat

A hálapénzzel összefüggő adatok nem közfeladathoz kapcsolódnak, hanem meghatározott, természetes személyhez – a kezelőorvoshoz –, így az orvos személyes adatainak minősülnek. A közérdeklődés nem minősít át személyes adatot közérdekű adattá – állapította meg az adatvédelmi ombudsman. Péterfalvi Attila 2004. január 5-én indított vizsgálatot a www.halapenz.hu internetes honlappal kapcsolatosan – írja a Népszabadság.

A biztos vizsgálata megállapítja: a közfeladat teljesítését – ebben az esetben a szülészeti ellátást – az egészségügyi intézmény végzi, ennek megfelelően csak az ellátó intézmény vonatkozásában beszélhetünk annak tevékenységére vonatkozó közérdekű adatokról. Az ombudsman szerint ilyen adat például a gyógyintézet neve, elérhetősége, egészségügyi szolgáltatásai, az egészségbiztosítási pénztárral való finanszírozási kapcsolata.
Péterfalvi Attila vizsgálata megállapította, hogy a hálapénz az orvossal kapcsolatba hozható személyes adat, amelynek kezelése törvényi felhatalmazás hiányában az érintett – szülész – hozzájárulásához kötött. Az adatoknak a vizsgált adatbázisban való kezelése és nyilvánosságra hozatala a hozzájáruló nyilatkozatok hiányában jogellenesen történt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik