Belföld

Enyhe gyengülést várnak a BÉT-en

A tőzsdei árfolyamok enyhe gyengülését várják az elemzők pénteken a madridi események, illetve a magyarországi gyógyszerár-támogatási vita miatt.

Trippon Mariann, a CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank Rt. elemzője szerint a külföldi részvények a csütörtökinél kisebb intenzitású árfolyamcsökkenése határozza meg a magyar piacot is. Úgy vélte, hogy alapvetően továbbra is a madridi események befolyásolják a tőzsdéket. Hozzátette: Európában is felerősödtek a félelmek a terrortámadásokkal szemben, s ez hat az értékpapír-piacokra.

A CIB elemzője szerint a negatív külföldi hatások miatt nagyobb esély van arra, hogy a budapesti tőzsdén is csökkennek az árfolyamok, igaz, már nem olyan mértékben, mint csütörtökön.

Trippon Mariann szerint a kedvező januári folyó fizetési mérleg-adat jótékonyan hat az állampapír- és a bankközi piacra: így erősödő forint árfolyamat és csökkenő állampapír-hozamot vár.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház Rt. elemzője elmondta: hátrányosan befolyásolhatja az árfolyamokat a gyógyszerár-támogatással kapcsolatos vita is. Hozzátette, hogy ez nem csak a gyártók papírjait érinti, hanem általános bizalmatlanságot is kialakíthat a szabályozási környezettel kapcsolatban.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 223,31 pontos csökkenéssel, 10.477,18 ponton zárt csütörtökön, a szerdai záró értékéhez képest ez 2,09 százalékos gyengülés. A forgalom 13,5 milliárd forint volt. A Mol részvénye 1,72 százalékos, 120 forintos eséssel 6.850 forinton zárt, a Matáv 3,37 százalékkal 860 forintra gyengült, de a papír járt 852 forinton is. Az OTP 0,98 százalékos, 34 forintos gyengüléssel 3.426 forinton zárt, a Richter a vezető részvények között a legnagyobb, 3,55 százalékos gyengülést szenvedett el, a nap végén a szerdai zárónál 895 forinttal kevesebbet, 24.305 forintot ért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik