Belföld

Szlovákia növekszik a leggyorsabban a régióban

Szlovákia nemzeti összterméke a múlt év utolsó negyedévében 4,7 százalékkal, a piaci várakozásokat felülmúlóan növekedett - az előző év azonos időszakához képest - és ez a teljes 2003 évi GDP- növekedést a közép-európai régióban a leggyorsabbnak számító 4,2 százalékos ütemre vitte fel - jelentette be csütörtökön a pozsonyi statisztikai hivatal.

A növekedés hajtómotorja a kivitel volt, amely a negyedik negyedben 26,1 százalékkal bővült 2002 negyedik negyedéhez képest, de az állam által támasztott kereslet is erőteljes volt, a kormány kiadásai ugyanis 10,4 százalékkal emelkedtek a múlt év utolsó negyedében, szemben az előző negyedévi 0,2 százalékos kiadás-növekedéssel. A lakossági kereslet a tavalyi év utolsó negyedében is csökkent – 2,3 százalékkal -, vagyis folytatódott a közüzemi díjak emelkedése és egyes élvezeti cikkek adóemelése miatt a tavalyi év egészét jellemző lakossági fogyasztás visszaesés.

A tavalyi év harmadik negyedében a nemzeti össztermék 4,2 százalékkal növekedett és az elemzők azt várták, hogy az október-december közötti időszakban 4,0 százalékos növekedésre lehet számítani.

2002 utolsó negyedében a GDP növekedése 5,4 százalékos volt, 2002 egészében pedig a gazdaság 4,4 százalékos ütemben bővült.

A statisztikai hivatal prognózisa szerint a szlovák nemzeti össztermék 2004 első felében várhatóan 4,4 százalékkal fog bővülni éves összevetésben.

A gyors szlovák GDP- növekedést értékelő szakértők eltérő véleményeket képviselnek arról, mennyiben befolyásolja majd ez a pénzpolitikát, egyes szerint a kivitel erőteljes növekedése azt jelzi a központi banknak, hogy az erős szlovák korona nem hátráltatja a külföldi eladásokat.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik