Belföld

Nem gerjeszt inflációt az elektronikus pénztárca

Bár pénzteremtésnek számít, így a forgalomban lévő pénzmennyiség átmenetileg megnő, mégsem lesz inflációt gerjesztő hatása az elektronikus pénztárcának - mondta Terták Elemér.

A Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára csütörtökön sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy az elektronikus pénz várhatóan a jövőben megjelenik a piacon és gyors terjedésnek is indulhat, ám elsősorban kis összegű kifizetésekre használják majd.

A kormány jóváhagyta az elektronikus pénz kibocsátását végző szakosított hitelintézet szabályozására vonatkozó tervezetet, amit a jövő héten az Országgyűlés elé terjeszt. A bankokénál egyszerűbb előírások vonatkoznak erre a hitelintézetre és a törvény a tárca szándékai szerint május 1-jéig hatályba lép.

Az elektronikus pénztárca egy, a parkoló kártyákhoz, vagy a feltölthető telefonkártyákhoz hasonló chipes kártya, amivel azonban több helyen is lehet fizetni majd.

Klemencsics Márta, a minisztérium főosztályvezetője ismertette: a pénztárcaként működő chip kártyát erre létrehozott szakosított hitelintézet, vagy bank bocsáthatja ki. “Mivel a bankokra szigorúbb szabályok vonatkoznak, ezért az elektronikus pénz kibocsátáshoz külön engedélyt a banknak nem kell kérnie” – mondta. A chip kártyát jelszó és kód nélkül lehet használni, anonim fizetőeszköz, így elvesztése esetén sem lehet letiltani. Elsősorban kis összegű kifizetésekre, parkolásra, vonatjegy megváltására szolgál. Elfogadása a bankkártyákénál egyszerűbb feltételek mellett történik, mivel a kártya tartalmazza a rajta lévő pénz mennyiségét és leolvasásakor azonnal le is veszi az összeget erről. Bár külföldön is csak csekély mértékben terjedtek még el az elektronikus pénztárcák, elsősorban az egyetemek használják ki a lehetőséget, ahol a kártya egyben diákigazolványként is funkcionál.

Az elektronikus pénz kibocsátásra létrejövő szakosított hitelintézetnek biztosítania kell a magas likviditást. Jövedelme a kártya feltöltésekor elhelyezett pénz rövid távú befektetéséből származik a banknak, illetve hitelintézetnek. Szakosított hitelintézetet az alacsonyabb, egymillió eurós tőkekövetelmény miatt akár több vállalat is létrehozhat erre a célra és a tapasztalatok szerint a kártyakibocsátó elfogadó hálózatot is létrehoz a kártyához kapcsolódva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik