Belföld

190 áldozat Madridban – egy magyar is megsérült

Több robbanás rázta meg a csütörtök reggeli csúcsforgalom idején Madrid belvárosi vasúthálózatát, szemtanúk szerint legalább 5 nagyerejű bomba robbant. A robbantásoknak hivatalos források szerint 190 halottja és mintegy 1200 sérültje van.

Az mtv Híradója szerint egy magyar sérültje is van a merényletnek. Tóth Gábor madridi magyar nagykövet elmondta, hogy könnyebb sérülést szenvedett a magyar férfi, aki már elhagyhatta a kórházat. A férfi állampolgársága egyébként még nem tisztázott, a neve alapján feltételezik, hogy magyar lehetett.


Hivatalos esti információk szerint 190 áldozata és körülbelül 1200 sebesültje van a madridi vasutat ért reggeli robbantásnak vagy robbantássorozatnak. Egyelőre ugyanis nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani, hogy egy, vagy több állomáson is robbantás történt volna. Részletes írásunkat itt elolvashatja: Madrid – merénylet a pályaudvaron.


190 áldozat Madridban – egy magyar is megsérült 1



Az egyik jelentés szerint összesen három robbanás történt több vasútállomáson. A legtöbben az Atocha főpályaudvaron, a Santa Eugenian-en és az El Pozo pályaudvaron vesztették életüket. Madridban megbénult a közlekedés. Az eset miatt a rendőrség kiürítette Madrid főpályaudvarát is A hatóságok arra kérik az embereket, hogy maradjanak otthon, a kórházak véradásra szólítanak fel.

A spanyol rendőrség napok óta riadókészültségben van, mert a hatóságok tartanak attól, hogy a Baszk Haza és Szabadság (ETA) baszk szakadár szervezet terrorcselekmények sorozatát követi el a vasárnap esedékes parlamenti választások előtt. A spanyol kormány a baszk szervezetet vádolja a robbantások elkövetésével.

Spanyolországban még soha nem volt ilyen véres merénylet. A spanyol kormány az ETA baszk szakadár szervezetet vádolja az akcióval. Az ETA-hoz fűződő kapcsolatai miatt betiltott Batasuna baszk radikális párt vezetője viszont ezt visszautasítja. Arnaldo Otegi szerint a körülmények sokkal inkább iszlám terroristákra utalnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik