Belföld

Átszervezik a fővárosi földhivatalt

A kormány megtárgyalta és elfogadta az ingatlan-nyilvántartás jelenlegi helyzetét bemutató jelentést, amely szerint 16 megyében teljesen felszámolták az ügyirathátralékot, az már csak Pest megyében és a fővárosban jelent problémát - közölte Gál J. Zoltán a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

“Az ügyirathátralékra vonatkozó adatok azt mutatják, hogy az ingatlan-nyilvántartás területén jelentkező problémák nem általánosan, hanem adott térségre koncentráltan, elsősorban a rendelkezésre álló szűkös kapacitásokkal összefüggésben jelentkeznek” – mondta a kormányszóvivő.

Tájékoztatása szerint a földművelésügyi tárca azonnali és középtávú intézkedéseket dolgozott ki. Hozzátette, a minisztérium az év első felében tervezi az ingatlan-nyilvántartási törvény módosítását, a fővárosi földhivatalnál a hátralékos ügyiratok feldolgozását június 30-ig, az egész országra kiterjedően a személyes adatok aktualizálását, valamint országos szinten az informatikai hálózat fejlesztését.

Gál J. Zoltán elmondta, az informatikai fejlesztéseket az Európai Unió PHARE-programja keretében mintegy 8 milliárd forintból finanszírozzák. A kormányszóvivő kitért arra, hogy a jövőbeni tervek között szerepel a Fővárosi Kerületek Földhivatalának átszervezése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik