Belföld

MSZP: a Fidesz-stratégia lényege a „politikai muszklik feszítése”

Az MSZP egyeztetést kezdeményez az SZDSZ-szel a parlament létszámának csökkentéséről, és párbeszédet szakemberekkel, közéleti személyiségekkel a magyar demokrácia eredményeiről - jelentette be Lendvai Ildikó szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

“Ha nem a négy párt között, akkor szeretnénk szakemberekkel, a magyar szellemi és közélet szereplőivel beszélgetéssorozatot kezdeni arról, hogyan is értékeljük a rendszerváltó magyar demokrácia eddig elért eredményeit. (…) Koalíciós partnerünkkel (…) elkezdünk egy szakmai egyeztetést a parlamenti létszámcsökkentés lehetőségeiről” – mondta az MSZP frakcióvezetője. Reményét fejezte ki, hogy a közélet szereplőinek közös értékelése az alkotmányos berendezkedésről erősítheti a magyar demokrácia működését.

A másik javaslatról szólva elmondta: egyeztetett Kuncze Gábor SZDSZ-elnökkel. Hozzáfűzte, hogy a kisebbik koalíciós párt kész a tárgyalásra a közjogi kérdésekről. A frakcióvezető szerint azzal, hogy a Fidesz június 13-áig nem hajlandó tárgyalni a kisebb parlamentről és a köztársasági elnök közvetlen megválasztásáról, a párbeszédet akadályozza, illetve tudatos taktikát alkalmaz: a társadalmi konfliktusok keltésében és a párbeszéd “blokkolásában” érdekelt radikális jobboldal szavazatait akarja megszerezni.

“Úgy tűnik, hogy most már nemcsak véletlenül, hanem szándékosan is a Fidesz a csatabárd helyett folyton a békepipát ássa el” – fogalmazott a szocialista politikus. Lendvai Ildikó kifejtette: a nagyobbik ellenzéki párt, miközben jelszavaiban békés, addig a valóságban éppen a párbeszédet, a rendezést akadályozza meg. Hozzátette: a Fidesz stratégiájának és az európai uniós választási kampányának lényege a “politikai muszklik feszítése”.

Az MSZP frakcióvezetője szerint a társadalom valójában arra vágyik, amit a Fidesz hangoztat, József Attilát idézve: “rendezni végre közös dolgainkat”. “Mit jelent az, hogy rendezni, ha nem azt, hogy tárgyalni? Mit jelent az, hogy közös dolgaink, ha nem a magyar demokrácia működését? És főleg mit jelent az, hogy végre, ha ez összesen csak júniusban kezdődhet el?” – tette fel kérdéseit a szocialisták politikusa.

Kitért arra, hogy a Fideszhez hasonlóan zavart lát az MDF taktikájában is, mivel a kisebbik ellenzéki párt a monoki nyilatkozatban foglaltakkal ellentétesen viselkedett a közjogi kérdésekről szóló négypárti egyeztetésen. Lendvai Ildikó szerint a Fidesz kormányfői javaslatok elleni érvei nem valódiak, ezzel összefüggésben utalt a lobbitanács, illetve a gazdasági és szociális tanács ötletének elutasítására. Megjegyezte: az ellenzéki párt szerint a lobbitanács funkcióját helyettesíthetné az Országgyűlés európai integrációs bizottsága.

“Az az Orbán Viktor, aki a parlamentben is ritka vendég, rendszeresen eljárna a parlament egyik bizottságának ülésére, ahol még szavazati joga sincsen?” – kérdezte Lendvai Ildikó. Wiener György, a parlament alkotmányügyi bizottságának MSZP-s tagja elmondta: szeretnék, ha valódi szakmai-politikai vita kezdődne a miniszterelnök által felvetett közjogi kérdésekben. Hangsúlyozta: téved Áder János, a Fidesz frakcióvezetője, ha azt gondolja, június 13. után nem Medgyessy Péter lesz Magyarország kormányfője. Hozzátette: Európában az európai parlamenti választások az Európai Unióról szólnak, nem a belpolitikáról, és azt sem vetik fel sehol, hogy e választás eredménye megkérdőjelezné az éppen működő kormány- és parlamenti többség legitimitását.

“Mindaz, ami a Fidesz magatartásából kiolvasható, azt mutatja, hogy ők a konfrontáció folytatásával kívánják jobboldali radikális híveiket megtartani” – hangoztatta Wiener György.

A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy Medgyessy Péter a kisebb parlamentről és a köztársasági elnök megválasztásáról szóló felvetéseivel régi és népszerű javaslatokhoz nyúlt vissza. Mint mondta, tévedés azt gondolni, hogy ezek a javaslatok az alkotmányos berendezkedés alapjait rendítik meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik