Belföld

Állami pályázatot nyert Kapolyi cége

A leggazdagabb magyar honatya vállalata is nyert egy informatikai minisztériumi pályázaton. A System Consulting Magyarországon és Ukrajnában fejleszti az internet-hálózatot.

A szélessávú internetezés elősegítésére, az internettel csak nehezen ellátható településeken a hozzáférés kiépítésére írt ki nemrégiben pályázatot az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM). Az IHM-HHÁT-3 kódjelű tenderen az odaítélhető összeg 400 millió forint volt. A pénzügyi keretet a tárca végül nem használta ki teljesen, és a nyolc nyertes között 388 millió 420 ezer forintot osztott szét.


Állami pályázatot nyert Kapolyi cége 1

Érdekes lista

A nyertesek listáján például nem szerepel a Matáv, de a Matávhoz tartozó Emitel csaknem 14 millió forintot kapott. A legtöbb pénzt a második legnagyobb magyarországi vezetékes távközlési szolgáltató, a Vivendiből tavaly Invitellé átalakuló cég szerezte meg. Az Invitel ugyanis százmilliós hozzájárulást kapott az internet-hálózat kiépítésére a hátrányos helyzetű térségekben.

A harmadik számú magyar vezetékes távközlési cég, a Hungarotel 33 milliót szerzett a tenderen. A nemrégiben a Wallis Holding által az Eurowebnek eladott Elender Rt. 99,8 millió forintot kapott a pályázaton.

 Kapolyi pályafutása

Kapolyi László régóta aktív politikus: a hetvenes-nyolcvanas években a magyar gazdaságpolitika egyik meghatározó alakja volt. Ipari miniszteri tisztséget is betöltött, s a nevéhez fűződik az úgynevezett eocén-program is, amely a hazai szénbányászat fejlesztését volt hivatott szolgálni. A politikus tudományos eredményeit az akadémia is elismerte: az MTA tagja lett. Kapolyi jelenleg a leggazdagabb országgyűlési képviselő – a nyilvános bevallások szerint. Vagyonát 4,5 milliárd forintra becsülik. Saját nyilatkozata szerint évente 216 millió 982 ezer forint az osztalékokból származó jövedelme. Vállalkozásai között van a System Consulting nevű cég, amely áramkereskedelemmel és egyéb tevékenységekkel foglalkozik, többek között Magyarország és Ukrajna, illetve a volt Szovjetunió más utódállamai között bonyolít le kereskedelmi ügyleteket, részt vett például az orosz államadósság lebontásában is. A 20 milliárd forintos éves forgalmú System Consultingnak a cégbírósági adatok szerint két tulajdonosa van. Az egyik maga Kapolyi László, a másik az USA Delaware államában bejegyzett System Consulting Incorporated.

A System Consulting is nyert

A pályázat valódi érdekessége azonban az, hogy a System Consulting nevű cég kapta a harmadik legnagyobb összeget, 50 millió forintot. A System Consulting a FigyelőNet információi szerint Kapolyi László nagyvállalkozóhoz, szocialista parlamenti képviselőhöz, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt elnökéhez köthető. Az Igazságügyi Minisztérium online cégnyilvántartása szerint a System Consultingnak azonban nincs olyan tevékenysége, amely távközléssel függene össze. Sőt a hatóságok nem tartják nyilván a céget belföldi távközlési szolgáltatóként sem.

Márpedig az IHM-HHÁT-3 tender feltételei között szerepel, hogy a pályázaton csak olyan cégek és szervezetek vehetnek részt, amelyek „belföldi székhelyű, távközlési szolgáltatási engedéllyel rendelkező vagy bejelentett távközlési szolgáltatók”. A bejelentett szolgáltatók listája a korábbi hírközlési felügyeleti honlapon hozzáférhető.

Az IHM tájékoztatása szerint a pályázó alapvetően az energetika területén aktív, ám egy 1992-ben alapított leánycége digitális távközlési hálózatok létrehozásával és működtetésével foglalkozik. A csoport együttműködött az Antenna Hungáriával az Eurotel létrehozásában, együttműködik az MVM-mel és a MÁV-val ez utóbbiak hálózatának távközlési célra történő hasznosításában. A csoport aktív a magas hozzáadott értékű távközlési szolgáltatások terén (IPTV, VOD, VoIP). A csoport résztulajdonosa a TvNet kábelhálózatnak.


Állami pályázatot nyert Kapolyi cége 2

Felvásárolták a SystelNetet

Az üggyel kapcsolatban a FigyelőNetnek Kapolyi László elmondta: a System Consulting valóban nem szerepel a bejelentett távközlési szolgáltatók között, de a SystelNet Kft., amelyet a System Consulting nemrégiben magába olvasztott, rajta van a hatósági listán. (Ez igaz, a SystelNetről pedig a céginformációs rendszer szerint annyit lehet tudni, hogy egy másik társaságba beolvadt.) Az IHM a szerződéskötéskor vizsgálni fogja, hogy a fent említett cégen belüli változások mennyiben érintik a pályázó jogosultságát.

Kapolyi elmondta azt is, hogy a projekt, amelyhez most támogatást kaptak, egy szélesebb körű konzorcium részvételével valósul meg. Ebben a Mátracomp Kft. és négy amerikai világcég, a Motorola, a Cisco, a Microsoft és az Intel is részt vesz – magyarázta Kapolyi. Amikor támogatásért folyamodtak az IHM-hez, akkor egyszerűen csak a minisztérium figyelmét szerették volna felhívni arra a beruházásra, amelyet a konzorcium végez Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, illetve Kárpátalján, Ukrajnában.

Elmaradott térség

Nem véletlenül esett a választás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Kapolyi ugyanis ott országgyűlési képviselő, az internetezés szempontjából igencsak elmaradott térség valóban rászorul a fejlesztésre. Vásárosnamény, Kisvárda és Beregszász környékén tervezik ezért kiépíteni az internet-hozzáféréseket. Beregszász egyébként már Ukrajna területén fekszik, de Kapolyiék megszerezték a szükséges engedélyeket arra, hogy a magyarországi hálózattal együtt ott is kiépíthessék az internet-hozzáférést.


Kapolyi elmondta azt is, hogy a konzorcium összesen 160 millió forintot fordít a fejlesztésekre, ebből tehát csak egy részt finanszíroznának az állami támogatásból, egyébként harmincmillió forintot már befektettek az előkészítésbe – az eszközök beszerzése révén. Az egész projekt 220 településre terjedhet ki a távlati tervek szerint – mondta el a FigyelőNetnek Angeli László, a Mátracomp ügyvezetője. Most azonban egy kísérleti, “pilot” program indul, amelynek tapasztalatai alapján lehet majd a megítélni a program folytatásának esélyeit.


 Pályázati eredmény

Cég
Dunakanyar Holding Kft.
Elender Rt.
Emitel Rt.
Hungarocom Kft.
Hungarotel Rt.
Invitel Rt.
System Consulting Rt.
Techno-Tel Kft.
Összesen

 
Összeg (forint):
  15 486 000 
  99 783 000
  13 951 000
  57 265 000
  33 362 000
100 000 000
  50 000 000
  18 573 000
388 420 000

          Forrás: IHM


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik