Belföld

E-kereskedelem – ismeretlen kihívások

Az elektronikus úton létrejött szerződés. Az elektronikus aláírás a gyakorlatban. Rendszerbevezetésre szakosodott szolgáltatók. Hatékony szoftvergazdálkodás és -beszerzés.

A Magyarországon még nincs nagy hagyománya és múltja az e-kereskedelemnek, de épp ezért nagy szükség van a kérdéskör bővebb ismeretére. Az IDG Lapkiadó és a Számítástechnika február 24-én Budapesten megrendezett konferenciájának közönsége az e-kereskedelemmel, annak jogi hátterével, a lehetséges alkalmazásokkal, és az elektronikus aláírás buktatóival ismerkedhetett meg.

Integráció

 

Erdész József, a Fefo Kft. rendszerintegrációs igazgatója előadásának első részében a hárombetűs rövidítések (HBR) körüli misztikumot oldotta fel. A szakember szerint az üzemeltetési költségeket érezhetően csökkenteni lehet azáltal, hogy az informatikai közmű kialakítását, vagyis a hagyományos rendszerbevezetést egy erre szakosodott, profi szolgáltatóra bízzák. Az átalánydíj ellenében igénybe vehető szolgáltatás előnye, hogy a költséggel előre lehet számolni, és az üzemeltetési kiadások nem a hagyományos módon, vagyis nem exponenciálisan nőnek.
A MAGIC (Onyx) Magyarország Kft. képviselője, Tóth Mihály üzletág-igazgató ismertette terméküket, az iBOLT integrációs szoftvert. Az alkalmazás feladata a meglévő és a várhatóan a jövőben megvásárolandó informatikai rendszerek integrálása, a gyors implementáció. Tóth szerint az üzleti környezet állandóan változik, és olyan rugalmas és agilis üzleti megoldásokat kell találni, hogy a vállalkozások meglévő eszközöikkel, alacsony költségvetéssel reagálni tudjanak az új helyzetekre. 

Egységes szabályok – nagyobb bizalom

Az első előadó, Kelemen László, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének nemzetközi kapcsolatok menedzsere a jogi szabályozásról beszélt. Beszámolt az Európai Unióban az e-kereskedelmi tevékenységet szabályozó törvényről, amely a magyar szabályozás kiindulópontja.

A szabályozás csak jogi keretet ad, s azt az egyes országoknak a helyi sajátosságaiknak megfelelően kell kiegészítenie. Kelemen László szerint az egységes szabályozás rendkívül fontos, hiszen ha a fogyasztó valamennyi országban viszonylag hasonló szabályozással találkozik, bizalma nő. A direktíva leszögezi, hogy az információs társadalmi szolgáltatásokat nem szabad előzetes engedélyekhez kötni, illetve az elektronikus úton létrejött szerződéskötést engedélyezni kell; ezeknek egyenértékűnek kell lenniük a hagyományos szerződésekkel.

Magyarországon a direktíva szellemében fogadták el az elektronikus kereskedelmet szabályozó 2001/108-as törvényt. Az IVSZ nemzetközi kapcsolatok menedzsere hiányolta, hogy a törvény nem szabályozza az itthon oly népszerű csomagküldő kiskereskedelmet.

Az elektronikus aláírás 

Garantálja a
• sértetlenséget
• hitelességet
• letagadhatatlanságot
• bizalmasságot (titkosítást)

Felhasználási területei:
• elektronikus fizetés
• archiválás
• általános adat- és információközlés
• általános személy vagy eszköz azonosítása
• munkafolyamatok biztosítása
• elektronikus levelek és ügyiratok
• folyamatok hitelesítése : tranzakciók, adathozzáférés, távoli azonosítás
• adatszolgáltatás: megrendelések, visszaigazolások
• elektronikusan tárolt számla másodpéldányok hitelesítése
• elektronikus adóbevallás 

Elektronikus aláírás a gyakorlatban

Kisteleki Róbert, a MÁV Informatika Kft. PKI tanácsadója az elektronikus aláírás és az e-business kapcsolatáról beszélt. A jogi keret ismertetése után az előadó az elektronikus aláírás változatait sorolta fel.

Elektronikus aláírásnak tekinhető, ha e-mail vagy egy elektronikus dokumentum végén szerepel egy név. Ebben az esetben a visszaélés kockázata igen magas. A fokozott biztonságú elektronikus aláírás megfelel az írásbeliség követelményeinek, szerződéseket láthatunk el vele. Ebben az esetben is fennáll a visszaélés lehetősége, mivel senki sem “hitelesítette” azt a személyt, aki aláírta a dokumentumot.

A harmadik típusú elektronikus aláírás, vagyis a minősített aláírás esetében egy harmadik fél hitelesítő szolgáltatását vesszük igénybe. A dokumentum a tanú előtt aláírandó szerződésnek felel meg. Ezt az időbélyegzés szolgáltatással lehet tovább erősíteni: az időpecsét szavatolja, hogy egy adott dokumentum egy adott pillanatban létezett.

Az elektronikus aláírás egyik felhasználási területe a dokumentumok archiválása. Az előadó példaként említette, hogy az APEH-nél évente 28 millió A/4-es papírlapon lévő dokumentum tárolását, raktározását kell megoldani, és ez sokkal olcsóbb lenne, ha elektronikus formátumban tárolnák az adatokat.

Nyelvi implementáció

A rendezvényen bemutatták az Axico Informatikai Kft. Pinnacle Show Center multimédiás alkalmazását, majd utána Csurilla Károly, a Megatrend 2000 Rt. kereskedelmi igazgatója a saját fejlesztésű Infosys nevű vállalatirányítási rendszer más nyelvre való átültetésének nehézségeiről beszélt. Az alkalmazást román nyelvterületen már használják, megvan az ukrán változat, és később az orosz és lengyel területen is szeretnék bevezetni. A vállalkozás a még telítetlen piacokon szeretne terjeszkedni, így Kelet-Közép-Európát célozták meg.

Az utolsó előadó, Gerő László a LicensePro vezető tanácsadója előadásában a szoftvergazdálkodási tanácsadás előnyeit ismertette. Az elmúlt évek pozitív tendenciáinak következtében ma a vállalatok, gazdálkodó szervezetek egyre nagyobb hányadánál jelennek meg a legális szoftverek, illetve az ez iránti igény. Ezek beszerzése, illetve kezelése azonban új problémákat vet fel: a hatékony szoftvergazdálkodás és -beszerzés kérdését. Ezen szeretne segíteni a szoftverlicencelési szaktanácsadás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik