Belföld

110 ezren adták le felsőoktatási felvételi lapjaikat

Szerdáig 110 ezer felsőoktatási jelentkezési kérelem érkezett be az Országos Felsőoktatási Felvételi Irodához (OFI) - közölte Roberts Éva, tájékoztatási igazgató-helyettes az MTI érdeklődésére.

A jelentkezések postára adásának határideje hétfőn éjfélkor járt le, így számuk még növekedni fog. Tavaly mintegy 160 ezer diák jelentkezett egyetemre, főiskolára. A beérkezett kérelmeket most rögzítik. Végleges adat a jelentkezések pontos számáról a hét végére, a jövő hét elejére várható. Az adatok egyeztetésére április végéig minden jelentkező levelet kap az irodától. Ha abban bármilyen személyes adat pontatlanul vagy hiányosan szerepelne, még lehetőség van a javításra.

A diákok idén több mint 160 karon, mintegy ötezer képzési hely közül választhattak. A jelentkezők korlátlan számú helyre adhattak be kérelmet március 1-jéig. Lehetőség volt vagy csak államilag finanszírozott vagy csak költségtérítéses képzésre jelentkezni.

Államilag finanszírozott képzésre 62 ezer hallgatót vesznek fel. Nappali tagozaton 54 ezren, esti és levelező tagozaton 8 ezren tanulhatnak. A ponthatár továbbra is az elérhető maximális pontszám 60 százaléka, azaz 72 pont. A felsőfokú szakképzésben szintén 8 ezer diák tanulhat majd, erre a képzési formára 2004-ben már 60 ponttal is felvételt lehet nyerni. A pedagógusok közel száz szakon államilag finanszírozott képzésben szerezhetnek újabb oklevelet. Ezzel a lehetőséggel közel kétezren élhetnek, elsősorban a közismereti tanárszakokon, illetve a gyógypedagógiai képzésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik