Belföld

Újabb transzatlanti vámháború kezdődhet

A tavaly év végén megnyert acélháború nyomán felbátorodott Európai Unió most újabb vámcsatába próbálja belehajszolni kereskedelmi ultimátumával az Egyesült Államokat.

Az Európai Unió hétfőtől kereskedelmi szankciókat léptet életbe amerikai termékek széles körére, a mezőgazdasági termékektől a nukleáris reaktorok alkatrészéig bezárólag – jelentette be csütörtökön késő este az Egyesült Államokban tartózkodó Pascal Lamy, az EU kereskedelmi főmegbízottja. Lamy azzal indokolta a döntést, hogy az amerikai kongresszus nem helyezte hatályon kívül az amerikai exportáló cégeknek nyújtott adókedvezményt, amit a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) is elítélt.


Újabb vámcsata kezdődik

 Volt egyszer egy acélháború…

Az amerikai kormányzat még decemberben függesztette fel az acélipari termékekre tavaly márciusban kivetett védővámokat, ezzel elhárítva a transzatlanti kereskedelmi háború kockázatát. Az amerikai acélipar nyomására bevezetett amerikai védővámoknak eredetileg 2005-ig kellett volna érvényben lenniük. Akkor az amerikai bejelentésre reagálva az Európai Unió közölte, hogy a maga részéről ugyancsak lemond az amerikai importra beígért megtorló büntetővámok bevezetéséről. 

 


Az európai lépés azokat az elemzőket igazolta, akik már a tavalyi acélháború végén jelezték, a kereskedelmi konfliktus hamarosan kiújulhat, hiszen még számos olyan termékkör van, amely vita tárgyát képezi. Az acélvámok okozta nézeteltérések mellett az EU és az Egyesült Államok hagyományosan vitázik a mezőgazdasági ártámogatásokról, a génkezelt élelmiszerek kereskedelméről, az Európai Bizottság pedig idén február végére összeállította azoknak az amerikai termékeknek a végleges listáját, amelyekre az EU összesen 4 milliárd dollár értékű büntetővámot vethet ki, válaszul az amerikai cégeknek nyújtott, és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által is jogtalannak minősített, adókedvezménynek álcázott exporttámogatásokra.


 Délvidéki vámcsetepaté

Tavaly ősszel a horvát választások előestéjén szélesedett vámháborúvá a Zágráb és Budapest között nyár óta húzódó kereskedelmi konfliktus. Horvátország még júniusban rendelte el – a BSE kórra hivatkozva – az élő állat és a húskészítmények behozatali tilalmát. A magyar WTO-panasz, illetőleg a horvát importőrök tiltakozása nyomán Horvátország több lépcsőben enyhítette a magyar exportot (is) sújtó importtilalmat. A magyar ellenlépések nyomán megszűnt több fajanszárú, palack és kartontermék vámmentessége, az eddig vámmentes horvát szardellakonzerv magyar behozatali vámja 24 százalék lett, a horvát levesporoké pedig az eddigi 4 százalékról 32 százalékra emelkedett.

Minél előbb, annál jobb


A most feltámadt konfliktus kapcsán az EU illetékese azt mondta, hogy az intézkedés mindaddig életben marad, amíg a kongresszus fenntartja az adókedvezményt. Lamy szerint bizonytalan, hogy a kongresszus mikor változtatja meg álláspontját ebben a kérdésben, de mint hangsúlyozta: minél előbb, annál jobb az amerikai-EU kapcsolatok szempontjából. A szankció életbe lépésének napján az EU 5 százalékos vámot vet ki több, mint 4 milliárd dollárnyi, Európába irányuló amerikai termékre. A vám mértéke havonta 1 százalékkal nő mindaddig, amíg el nem éri a 17 százalékot. Lamy rámutatott arra, hogy a szankciós intézkedést azon a napon megszüntetik, amikor a kongresszus törli az EU által is vitatott adókedvezményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik