Belföld

Bácskai részben bűnös

Bácskai János tábornokot, a K&H-üggyel összefüggésben az elsőfokú ítélet szerint hivatali visszaélésben bűnösnek találta a bíróság, az államtitoksértés vádja alól felmentették.

Hivatali visszaélésben bűnösnek találta, ezért lefokozással sújtotta, ugyanakkor felmentette a gondatlan államtitoksértés vádja alól a Kulcsár-üggyel összefüggésben megvádolt Bácskai János dandártábornokot pénteken kihirdetett elsőfokú ítéletében a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa.

A vád szerint a nemzetbiztonsági tiszt bűnpártolást követett el azzal tavaly nyáron, hogy bár rendelkezett információkkal a Kulcsár Attila, a K&H Equities brókere által elkövetett bűncselekményekről, fellépett annak érdekében, hogy az arra utaló iratok ne kerüljenek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének birtokába. Az államtitoksértést pedig azzal követte volna el a vádlott, hogy a munkahelyéről hazavitt egy szigorúan titkos minősítésű iratot és azt az íróasztalán találták meg a Kulcsár-ügyben házkutatást tartó katonai ügyészek.


Bácskai János, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ felfüggesztett főigazgatója felhívta a figyelmet arra az egész ügyön végighúzódó kettősségre, hogy ő egyrészt a Maffiaellenes Központ főigazgatójaként a belügyminiszternek alárendelt köztisztviselő, másrészt viszont a nemzetbiztonság tábornoka.


Bácskai János az utolsó szó jogán pontról pontra reflektált a bűnpártolás vádjára, mely szerint szívességi alapon annak tudatában, hogy kulcsár Attila bűncselekményeket követett el, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elől a rendőrség közreműködésével próbált meg iratokat elvonni. Bácskai János tagadta, hogy Kulcsár Attilát régóta ismerte volna.



Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik