Belföld

Párizs-Budapest: kéz a kézben

Május elsejétől Párizs és Budapest kéz a kézben halad majd a jövő Európájának építésében – fogalmazott Jacques Chirac Budapesten. A francia köztársasági elnök tegnapi, Mádl Ferenccel folytatott tárgyalásáról a Népszabadság számol be.

A tárgyalásokon szó volt az önálló európai haderőről, illetve egy francia nyelvű egyetem esetleges létrehozásáról is. Medgyessy Péter kormányfőnek a közös európai parlamenti választási listára vonatkozó ajánlatáról Chirac azt mondta: „A különböző államok európai parlamenti választásaiban van bizonyos koherencia, s fontos, hogy ezt Magyarország is erősítse”.

Mádl Ferenc a találkozó után lehetségesnek nevezte Franciaország bekapcsolódását a magyarországi infrastruktúra fejlesztésébe, konkrétan a 2-es metró felújításába és a 4-es építésébe. A minapi brit-francia-német hármas csúcstalálkozóval kapcsolatban Chirac elmondta: nem akarnak állam lenni az államban, sem pedig előírni, hogy ki mit tegyen Európában. A francia államfő magyarországi látogatása kapcsán a Le Monde megjegyzi: előzőleg pozitív válasz érkezett a magyaroktól az európai élcsapat létrehozásával kapcsolatban.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik