Belföld

Zavargások Haitiban – külföldi békedelegáció érkezett

Észak-amerikai, európai és karibi diplomatákból álló küldöttség érkezett Haitira, a karibi szigetállamra. A delegáció célja, hogy béketervet terjesszen elő a kaotikus helyzet megoldására Jean-Bertrand Aristide elnöknek.

Az eddigi, hetek óta tartó zavargásokban ugyanis több mint ötvenen haltak meg Haitiban. Csak pénteken húsznál is több ember sebesült meg az összecsapások során. (Ez az ország Hispaniola szigetének nyugati részét foglalja el a Karib-térségben.) A fegyveres lázadók és a kormányerők közötti összetűzések befejezését célozza ennek megfelelően a külföldi tárgyalódelegáció útja.

Állítólag a terv része az, hogy Aristide megtarthatná hivatalát, azonban a korábbinál kisebb hatalmi jogosítványokkal felruházva, és az elnök továbbra is része maradhat a kormányzatnak. Ugyanakkor az ellenzéknek is jutna valami a hatalomból. Egy új miniszterelnök kinevezésére is sor kerülhetne a BBC értesülései szerint.

Ha a tervet mindkét fél elfogadja, nemzetközi békeerő érkezhetne Haitira, amelyet az OAS (Amerikai Államok Szervezete) és Franciaország részételével toborzódna. A nemzetközi erők lefegyvereznék azokat a bandákat, amelyek jelenleg az ország jelentős részeit tartják ellenőrzésük alatt. A lázadók elsősorban északon szereztek nagy területeket, de immár a főváros felé tartanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik