Belföld

Új lehetőségek Argentína előtt

A jelek arra utalnak, hogy argentína gazdasága végre talpra áll: a 2002-es 10,9 százalékos gazdasági visszaesés után tavaly 8,9 százalékos növekedést tudott elérni a dél-amerikai állam.

Az argentín gazdaság jelenlegi nehéz helyzete a pezo árfolyamának dollárhoz való rögzítésére vezethető vissza – olvasható a BBC gazdasági hírei közt. Az árfolyam rögzítéséről szóló döntés hatására 140 millió dollár államadósság halmozódott fel 2002 januárjára, ami vállalati csődökhöz és tömeges elbocsátásokhoz vezetett.

A gazdasági összeomlást poltikai káosz követte és 2003-ig négy elnök próbálkozott – sikertelenül – az állam gondjainak leküzdésével. A jelenleg hatalomban lévő Nestor Kirchner viszont úgy tűnik sikerrel bikrózik meg a nehézségekkel.

A 2003-as lendületes fejlődés motorja az agráripar volt. A mezőgazdasági exportbevételek hatalmas mértékben nőttek. A munkahelyteremtéssel párhuzamosan a fogyasztói kedv is egyre nőtt. Az 1998 és 2002 közti 20 százalékos gazdasági visszaesést azonban még korántsem gyűrte le Argentina.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik