Belföld

Ingatlanpiac: nem lesz árrobanás a csatlakozás után

Ágazati szakértők szerint az EU májusi bővítése után elmarad a sokak által várt ingatlanpiaci
"ősrobbanás".

Bár az ipari épületek és ingatlanok forgalma már régóta nő, néhány új EU-tagországban a magánszemélyek ingatlanvásárlásait akadályozza a külföldiek ingatlanszerzését nehezítő vagy éppen tiltó szabályozás.

Csehországban például a belépés után öt évig védik ilyen korlátozásokkal a hazai ingatlanpiacot. Hasonló szabályok vannak érvényben Máltán és Litvániában is. Lengyelországban a külföldiek ház- és földvásárlásához belügyminisztériumi engedély kell.

Szakértők szerint az új munkahelyek miatt az emberek gyakrabban költöznek majd, és ez növeli a lakóingatlanok iránti keresletet. Szakértők ezért a következő években áremelkedésre számítanak. A nyaralóingatlanok kereslet az új belépő országokban már most jelentősen megnőtt, a mallorcai növekedéshez hasonló robbanás azonban semmiképpen sem várható, ehhez az infrastruktúra nem kellően fejlett – vélekednek.

Az ipari és irodai ingatlanpiacon lényegében véve már minden megtörtént, a nagy cégek már régóta pozíciókat szereztek a kelet-európai piacokon. Így nagyságrendi ugrás már a szakértők szerint nem várható. A közepes nagyságú cégeknek azonban a bővítés lehetőséget ad a felzárkózásra. Jelenleg kielégítő irodakínálat van Prágában, Varsóban és Budapesten – a kilencvenes évekhez képest sokkal szerényebb bérleti díjak mellett.

A belépőknél a fő problémát a szakértők az ingatlanpiac hiányzó átláthatóságában látják. Bár az új tagországok igyekeznek, ingatlanpiaci adataik még mindig alig-alig megbízhatóak. Nagyobb mozgást a szakértők az év vége felé várnak Lengyelországban és Magyarországon. Ezekben az országokban további liberalizálást terveznek, ami egyszerűsíti a külföldiek házvásárlását és -eladását. Az ipari létesítményeknél, ahol a fejlődés már néhány éve töretlen, szakértők szerint további erős mozgás várható és az intézés is egyszerűsödik majd.

Mindazonáltal a bővítéssel leginkább a brüsszeli ingatlanpiac fejlődésére számítanak az ágazati elemzők: az új belépőkkel tíz új ország képviselői – politikusai, tolmácsai, szakértői – jelennek meg lakóingatlant keresve a máris feszült ingatlanhelyzetű belga fővárosban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik