Belföld

Indul az Erdélyi Magyar Televízió

Döntés született a magyar kormánytámogatással induló Erdélyi Magyar Televíziót (EMT) életre hívó és működtető Janovics Jenő Alapítvány létrehozásáról - számol be a Népszabadság.

Az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetői múlt heti ülésükön annak az elvárásuknak adtak hangot, hogy a létrejövő televízió az erdélyi magyarság keresztény-nemzeti értékrendjét és hitbeli-erkölcsi értékeit érvényesítse. A püspökök egyetértéssel fogadták Jakab Gábor római katolikus pápai káplán és Vetési László református szórványmissziói lelkipásztor meghívását a televíziót működtető alapítvány kuratóriumába. Kezdeményezték, hogy az RMDSZ szorgalmazására létrejövő EMT működtetésében az egyházi részvételt pontosan rögzítsék.
Az erdélyi magyar mozgóképgyártás jeles személyiségéről elnevezett Erdélyi Magyar Televízió alapítói: Csép Sándor, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke, Gálfalvi Zsolt, a Román Televízió igazgatótanácsának tagja és a romániai magyar PEN Klub elnöke, Gáspárik Attila, a romániai Országos Audiovizuális Tanács alelnöke, Markó Béla RMDSZ-elnök és Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Az alapítók az alapítvány vezetésére tizenhárom tagú kuratóriumot kértek fel. A testületben írókon, egyetemi tanárokon, színházi szakembereken kívül az egyházak képviselői is jelen vannak. A kuratórium döntéseit tíztagú szakmai tanácsadó testület készíti elő.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik