Belföld

2004 végére 200 ezer ADSL-előfizetőt tervez a Matáv

A Matáv Rt. 2004 végére 200 ezerre kívánja növelni a hagyományos telefonkábelen a széles sávú internet-elérést lehetővé tevő ADSL-vonalak (aszimmetrikus digitális előfizetői vonal) számát a tavaly év végi 100 ezerről - közölte Straub Elek, a társaság vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Az elnök-vezérigazgató aláhúzta, hogy tavaly megállt a vezetékes vonalak számának csökkenése, amiben valószínűleg szerepet játszott az is, hogy a Matáv kedvezményes díjcsomagjai révén 2-12 százalékkal mérséklődtek a tarifák.

Straub Elek közölte azt is, hogy a Matáv-csoporthoz tartozó Axelero az elmúlt év végén 210 ezer internet-előfizetővel rendelkezett, s így piaci részesedése elérte a 44 százalékot. Az elmúlt év végén összesen mintegy 200 ezer széles sávú internet-előfizető volt Magyarországon.

Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a Matáv macedóniai befektetéséből származó bevétel 2003-ban elérte a 70,014 milliárd forintot, ami 3,6 százalékkal haladja meg a 2002. évit. A macedóniai érdekeltségek, így például a MakTel, a MobiMak és a Telemacedonia kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredménye EBITDA 39,515 milliárd forint volt, ami 7,3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Kifejtette: a 2 milliós Macedoniában a mobil-előfizetők száma 2003-ban 42,9 százalékkal nőtt, s meghaladta az 523 ezer főt. Az internet-előfizetők száma 43,3 százalékkal bővült, s elérte a 49 ezret.

Straub Elek úgy vélte, hogy a Matáv-csoporthoz tartozó Westel az elmúlt évben megnyerte a mobilcsatát: a negyedik negyedévben megállt piaci részesedésének csökkenése, s 3,8 millió ügyféllel zárta az évet. Az elnök-vezérigazgató közölte, hogy a december végi 47,41 százalékos részesedését a Westel januárban tovább növelte. Straub Elek elmondta, az idén még kiélezettebb lesz a verseny a mobilpiacon, ám céljuk az, hogy a Westel megőrizte piacvezető pozícióját, egyensúlyban tartva piaci részesedését és profitabilitását. Az elnök-vezérigazgató elmondta azt is, hogy a Matáv a következő két-három évben a délkelet-európai térségben keres felvásárlási célpontokat.

A sajtótájékoztatón Menyhárt Éva, a szabályozási ügyekkel is foglalkozó igazgató elmondta, hogy az új elektronikus hírközlési törvény értelmében a Matáv is megteremtette a számhordozhatóság lehetőségét, s erre 1,5 milliárd forintot költött. Az összeg 30 százaléka állami támogatásból származott. Az igazgató az európai uniós tapasztalatokra hivatkozva elmondta, hogy az előfizetőknek mindössze 2-4 százaléka veszi igénybe a számhordozhatóságot két év alatt.

Az elnök-vezérigazgató kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a Matáv idei legnagyobb beruházási tételét az ADSL-hálózat bővítése teszi majd ki. Ezen túlmenően jelentős összegeket fordít a csoport a mobilhálózat fejlesztésére, így a szolgáltatási portfólió bővítésére is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik