Belföld

Ismét egy ajánlat érkezett a DAM Steel eszközeire

Ismét csak egy ajánlat érkezett a 2003. márciusa óta felszámolás alatt álló diósgyőri kohászati cég, a DAM Steel Rt. működő vagyontárgyai értékesítésére kiírt pályázatra.

A hétfői tenderbontást követően a felszámoló napokon belül megkezdi a tárgyalásokat a pályázóval – közölte a felszámoló szervezet Mátraholding Rt. vezérigazgatója. Kovács János, aki egyúttal a DAM Steel Rt. felszámoló biztosa elmondta: az immár másodízben kiírt pályázat feltételein némileg módosítottak, bár a vételár összértéke hasonlóan, mint a korábban érvénytelennek minősített első tender esetén 5 milliárd forint volt. Az új pályázónak azonban nem kellett feltétlenül vételi ajánlatot tenni a DAM saját termelésű készleteire, amelyet a felszámoló 645 millió forintra tartott.

A most benyújtott egyetlen ajánlat ezt a tételt nem tartalmazta – mondta Kovács János, aki azt azonban nem közölte, hogy a pályázó (egy belföldi kft.) mennyit ígért a kohászat működő vagyontárgyaiért és ingatlanjaiért. A megajánlott ár több volt, mint az első pályázat idején, amikor az egyetlen jelentkező egymilliárd forintot ajánlott meg – tette hozzá.

A leendő vevőnek meg kell vennie a Borsodi Nemesacél Acélgyártó (BNA) Kft.-t is, amely az elmúlt év közepétől a DAM-tól bérli és működteti a termelőegységeket és foglalkoztatja a több mint 1100 alkalmazottat. Ennek az üzletrésznek a vételára változatlanul 3 millió forint.

A diósgyőri cégnél a termelés elmúlt év júniusi újraindítása óta folyamatos a munka, havonta és átlagosan 20 ezer tonna készárut gyártanak, nagyobb részt exportra. A társaság az elmúlt évben mintegy 9 milliárd forint árbevételt ért el, minimális veszteség mellett.

A DAM 2001. áprilisában felszámolásból került a főleg rozsdamentes acélt, illetve acéltermékeket gyártó olasz Cogne Acciai Speciali s.r.l. tulajdonába; a társaság 20 millió forint alaptőkével hozta létre a DAM Steel Rt.-t és kétszeri emeléssel több mint 7 milliárd forintra növelte azt. Az olasz tulajdonlás kevesebb mint két éve alatt csaknem 7 milliárd forint veszteséget könyvelt el a diósgyőri kohászati cég. A Cogne tulajdonosai tavaly márciusban csaknem 4 hónapig tartó termelésszünet után jelentették be, hogy több pénzt nem invesztálnak Diósgyőrbe. Miután külső befektető nem szállt be a vállalkozásba, a bankok pedig egy esetleges tőkeemeléstől tették függővé a termelés finanszírozását, nem volt más megoldás, mint a felszámolási eljárás megindítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik