Belföld

Miniszteri posztokra pályáznak a szabaddemokraták?

A Magyar Rádió információi szerint a szabaddemokraták igényt tartanának azokra a miniszteri posztokra, amelyekből uniós tisztségbe kerülnek a mostani vezető politikusok. A csatlakozásért felelős, és az esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszteri helyekről állítólag már megkezdődtek az informális egyeztetések.

Két tárca nélküli miniszter távozásával hamarosan újra napirendre kerül a kormányátalakítás, bár azt a korábbi lapinformációt eddig cáfolta a kormányszóvivő, hogy a miniszterelnök újabb személycseréket vagy szerkezeti átalakításokat tervez.

Gál J. Zoltán az új pénzügyminiszter kinevezése után azt mondta, nem tud arról, hogy Medgyessy Péter még az európai parlamenti választások előtt, tehát májusig átalakítja a kormányt. Az mindenesetre biztos, hogy Lévai Katalin és Juhász Endre miniszterek helyére mások kerülnek, hiszen mindketten európai uniós beosztásban folytatják a munkát. Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter az Európai Parlament képviselője lesz, az MSZP listájának harmadik helyére került ugyanis. Juhász Endre európai integrációs miniszter pedig az európai bíróságon kap posztot. Megbízatása május 1-én kezdődik és legfeljebb hat évre szól.

A kormányfő hétfőn nevezte meg a további jelölteket is, még három tisztségviselőt küldhet Magyarország az Unióba, a szabad demokratáknak azonban nem jutott irányító poszt. Ezért – a rádió információi szerint – igényt tartanának az itthoni minisztérium vezetésére. A kisebbik kormánypárt egyébként legalább két képviselőt szeretne az Európai Parlamentbe juttatni, a listavezető Demszky Gábort és Szentiványi Istvánt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik