Belföld

Humormúzeum lesz az állambiztonságiak prágai megfigyelőhelyéből

Humormúzeummá alakítják a prágai Sítkov-tornyot, amelynek legfelső szintjéről a bársonyos forradalmat megelőzően állambiztonságiak figyelték Václav Havel Moldva-parti lakását.

Az építmény több mint tíz éve zárva van, tulajdonjoga tisztázatlan volt, s csak most rendeződött. Az ötemeletes torony felső szintjét, a “figyelőállást” a lakatok levétele után úgy találták, ahogy 1989-ben a sebtében távozó állambiztonságiak hagyták: összetört asztal, székek, régi iratok, újságok, szovjet papírzászlócskák a földön.

Ma már levéltári iratokból is tudni, hogy Havelt és lakását a hetvenes évek elejétől rendszeresen figyeltette az állambiztonság. A toronyban általában ketten voltak egyszerre ügyeletben, s óránként feljegyzéseket készítettek az ellenzéki politikus mozgásáról, messzelátóval folyamatosan figyelve a lakást – írja a Nova kereskedelmi televízióra hivatkozva az Új Szó Online.

Az építmény 11 évnyi pereskedés után a cseh főváros tulajdonába került, s az ügyről nyilatkozó városvezetők azt tervezik, hogy kialakítják benne Prága új nevezetességét, a Humormúzeumot.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik