Belföld

Nőtt a csődök száma Nyugat-Európában

A nyugat-európai céges csődök száma - a még mindig gyenge konjunktúra nyomán - tavaly tovább nőtt. A német Creditreform információs központ kedden közzétett összesítése szerint 2003-ban 157 138 cég ment csődbe Nyugat-Európában, ami a megelőző évhez képest 3,9 százalékos növekedést jelent.

A legnagyobb növekedés tavaly Portugáliában volt tapasztalható, ahol 42,4 százalékkal nőtt a csődök száma, 2980-ra. A második helyezett Norvégia, ahol 18,3 százalékos volt a növekedés, 3080-ra. A harmadik és negyedik helyen Svájc és Franciaország áll, 13,4, illetve 6,5 százalékos emelkedéssel. Nyugat-európai összehasonlításban Németország tavaly 39 700 cégcsőddel az ötödik volt az országok listáján, 2002-höz képest 5,5 százalékkal nőtt a csődök száma.

Pozitív fejlődésről számolt be ugyanakkor a Creditform Írországból: itt a céges csődök száma 16,6 százalékkal, 316-ra csökkent. Spanyolországban és Nagy-Britanniában ugyancsak visszaesett a csődök száma: 13,4, illetve 8,3 százalékkal. A Creditreform szóvivője mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a számok csak korlátozottan összehasonlíthatók egymással és a tavalyi adatokkal, egyrészt a csődtörvények szüntelen változása, másrészt amiatt, hogy a különböző országokban eltérőek a csődtörvények és a szabályozás.

Ágazati bontásban a legtöbb csődöt tavaly is szolgáltatási szektorban jelentettek, de erősen érintett volt az építőipar és a kereskedelem is. A Creditreform adatai szerint Európa keleti felén is nőtt tavaly a cégcsődök száma: a májusban az EU-ba belépő tíz országban 3 százalékkal, 21 478-ra emelkedett a megelőző évhez képest. Ez azonban – véli a Creditreform – csak a jégyhegy csúcsa: a legtöbb belépő országban a csődjogot a gyakorlatban csak tétovázva alkalmazzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik