Belföld

Az IMF-vezér régiónkról és az euróbevezetésről beszélt

Jó hatással lesz a közép-európai államok gazdaságára az euró bevezetése - jelentette ki Horst Köhler, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója hétfőn Prágában egy gazdasági fórumon.

Komoly segítséget jelent az euró elsősorban a növekvő kereskedelem, az alacsonyabb költségek és a kisebb piaci kockázatok terén – állította Köhler az IMF, az Európai Központi Bank (EKB) és az EU-hoz májusban csatlakozó országok szakértőinek értekezletén. Kifejtette: az euró bevezetése minden közép-európai állam számára komoly gazdasági nyereséggel jár. Az elemzések azt mutatják, hogy hosszú távon az euró bevezetése a közép-európai államok döntő többségében mintegy 20-25 százalékkal járulhat hozzá a hazai össztermék (GDP) növekedéséhez. Ugyanakkor az euróövezet országai számára a hagyományos gazdasági előnyökhöz a politikai és a gazdasági stabilitást is hozzá kell számítani.

E célok megvalósítása erős, átlátható és kiszámítható gazdaságpolitikát követel meg minden jelenlegi tagállamtól és a csatlakozó országoktól is – szögezte le Köhler. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az euró bevezetésének előnyei nem mutatkoznak meg automatikusan, ahhoz meg kell teremteni a feltételeket is. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett Nyugat-Európa kilencvenes évekbeli tapasztalataira: mindenütt, ahol az euró bevezetését gazdasági reformok megvalósítására használták ki, ma már szemmel láthatók az eredmények.

Az euró mostani felértékelődéséről szólva Köhler azt mondta, mindenki tudja, hogy Európában aggódnak a gazdasági növekedés miatt, azonban nem szabad megfeledkezni a felértékelődés jótékony hatásairól: segít világméretekben újraegyensúlyozni a folyómérlegeket, amelyek hiánya ugyancsak nagy világgazdasági kockázat; és erősíti az euró tekintélyét is a nemzetközi piacokon.

Köhler figyelmeztette a csatlakozó országokat, hogy az euró bevezetéséhez még sok reformra van szükség az egyensúlyi és deficitkritériumok fenntartható teljesítése végett. Ugyanígy vélekedett Tommaso Padoa-Schioppa, az EKB igazgatótanácsának tagja, mondván, hogy a nagy reformokat minél korábban, az euróövezeti csatlakozás előtt be kellene fejezni. – Ami a költségvetéseket, államháztartásokat illeti, egyes országok elcsúszása aggodalomra ad okot – tette hozzá.

Ivan Miklos szlovák pénzügyminiszter az értekezleten
megerősítette, hogy Szlovákia a lehető leghamarabb be akar lépni az euróövezethez is a májusi EU-csatlakozás után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik