Belföld

Visszavásárolhatják a takarékszövetkezetek a Takarékbankot

A takarékszövetkezetek még ezen a héten kifizetik a Takarékbank 25,45 százalékos részvénycsomagjáért az ellenértéket, s 2004 végéig a takarékszövetkezetek tulajdonába kerül a Takarékbank részvényinek 70 százaléka mínusz egy szavazat - mondta az MTI-Econewsnak Franz Otto, a Takarékbank ügyvezető igazgatója.

A megállapodás szerint a takarékszövetkezetek mai, 23,05 százalékos részesedése többségi tulajdonná nő, míg az eddigi többségi részvényesé, a DZ Banké a mai 71,94 százalékról 25 százalék plusz 1 szavazatra csökken. Az Allianz Hungária Biztosító 5 százalékos részesedése változatlan marad. Franz Otto a vételárat, illetve a DZ Bank lépését nem kívánta kommentálni. Elmondta, hogy a megállapodásra 5-6 hónapig tartó tárgyalási folyamat végén került sor, s a DZ Bank továbbra is tulajdonosa marad a Takarékbanknak.


Szőke András, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezető-elnöke az MTI-Econewsnak elmondta, a takarékszövetkezetek 28,5 millió eurót – 260 forintos árfolyamon számolva 7,41 milliárd forintért – vásárolhatják vissza a DZ Banktól annak teljes, 71,94 százalékos Takarékbank-csomagját. Ebből a megállapodás szerint még ezen a héten kifizetik az első részletet, s ezzel a takarékszövetkezethez kerülhet a bank részvényeinek 25,45 százaléka. Részesedésük az eddig is tulajdonolt 23,05 százalékról 48,5 százalékra növekszik. A megállapodás – hangsúlyozta Szőke András – azonban a teljes, 71,94 százalékos részvénycsomag megvásárlására szól – erre ugyanis a takarékoknak opciós joguk van -, s a 28,5 millió eurós vételár is a teljes pakettra vonatkozik.


A Takarékbank jegyzett tőkéje 2,04 milliárd forint, saját tőkéje megközelíti a 7 milliárd forintot. Az MTI-Econews korábbi értesülései szerint a DZ Bank a tárgyalások elején 42,5 millió eurót – több, mint 11 milliárd forintot – szeretett volna kapni a csaknem 72 százaléknyi Takarékbank-részvényért, mondván a bank 1997-es megvásárlásakor 537 százalékos árfolyamon jutottak hozzá a bankrészvényekhez. Az alku során végül a DZ Bank 35 millió euróra csökkentette a kért vételárat, míg a takarékszövetkezetek 19 millió eurót tartottak reális árnak. A tárgyalások során az is felmerült, hogy a DZ Bank hitelt nyújtana a kivásárláshoz.


A takarékszövetkezeteknek rendelkezésükre áll a szükséges forrás a bank visszavásárlásához – hangsúlyozta Szőke András – a szövetkezetek tavalyi adózás előtti eredménye meghaladta a 10 milliárd forintot. A takarékok 2003. december végi, összesített mérlegfőösszege az előzetes adatok szerint elérte a 770 milliárd forintot, hitelállományuk egy év alatt több, mint 30 százalékkal nőtt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik