Belföld

Kéthavi mélypontján az arany ára

Több mint nyolc heti mélypontra, a lélektaninak számító 400 dollár alá esett csütörtökön délután az arany unciánkénti ára a New York-i tőzsde fémrészlegében (COMEX), miután a dollár erősödni kezdett az euróhoz képest.

A dollárdrágulás oka, hogy szerdán az amerikai jegybak szerepét betöltő Fed-nek az irányadó kamat kilátásával kapcsolatban megváltozott a megfogalmazása. A Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) szerdán befejeződött kétnapos ülése után változatlanul, 1,00 százalékon – 45 éves mélyponton – hagyta irányadó napikamatát.


A FOMC múltkori, december 9-i kamatmeghagyó döntése ismertetésekor még azt közölte, hogy “jelentős ideig” megfelelőnek látszik a mostani kamatszint. Most, a napikamat változatlanul hagyása mellett már kihagyta a “jelentős ideig” megfogalmazást. A szerdai indoklásban az áll, hogy az árszint csökkenésének kockázata megegyezik az infláció veszélyével – ugyanezt az álláspontot hangoztatta a Fed legutóbbi, december 9-i kamatdöntésekor is. A COMEX-en az arany unciája – a legnagyobb forgalmú áprilisi lejáratra – 16,80 dollárral (3,9 százalékkal) 399,00 dollárra esett.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik