Belföld

Elfogadták Draskovics takarékossági tervét

Szerdai ülésén jóváhagyta a kormány a korábban már bejelentett 120 milliárd forintos újabb megtakarítási tervet, amely kapcsolódik a decemberben elhatározott 35 milliárdos megtakarítási csomaghoz. A kabinet döntött a költségvetési beruházások 10 százalékos csökkentéséről - mondta Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

A szerdai kormányülésen elfogadott takarékossági csomag február 25-re készül el végleg – mondta a kijelölt pénzügyminiszter. Draskovics Tibor szerint a költségvetési beruházások visszafogása 7-8 milliárd forintos kiadáscsökkentést eredményezhet. Az intézkedés nem terjed ki az autópálya-építkezésre és a Vásárhelyi-tervre. A mostani költségvetési kiadáscsökkentés elsősorban az államigazgatás, az apparátus működését érinti. Alapvetően a dologi kiadásokat fogják vissza, így felmondanak egyes albérleti szerződéseket és egyes tanácsadói megállapodásokat.


Takarékossági lépéseket tesznek a gépkocsi- és a mobiltelefon-park racionalizálására is – tette hozzá Draskovics Tibor. A kijelölt pénzügyminiszter szerint a különböző pályázati rendszerek működtetési költségei nálunk elérik a pályázható összegek 10 százalékát, miközben az Európai Unióban ez az arány csak 1-2 százalék. Ésszerűsíteni lehet a közhasznú társaságok működését, szóba kerülhet egyes közalapítványok megszüntetése, illetve karcsúsítása is – vélekedett Draskovics Tibor. Elmondta: a Pénzügyminisztérium által megadott zöld számra beérkező javaslatok egy része is ugyanazokat a területeket érintette, amelyeket a tárca dolgozott ki a kormány számára.


A Pénzügyminisztérium szerdán átadja az egyes tárcák vezetőinek az őket érintő kiadáscsökkentési javaslatait. A pénzügyi tárca saját idei kiadásait 3,049 milliárd forinttal kívánja mérsékelni. Így például a takarékosság jegyében a Pénzügyminisztériumban leállítják a légkondicionáló rendszer kiépítését – közölte. Draskovics Tibor bejelentette: a miniszterelnök hasonló takarékossági intézkedésekre kéri fel a nem kormány hatáskörbe tartozó intézményeket. Ilyenek például a bíróságok, az ügyészségek és a számvevőszék. Ugyanezt a kérést továbbítja Medgyessy Péter a történelmi egyházaknak is. Kérdésre válaszolva Draskovics elmondta: “mai tudásunk mellett tartható a 4,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány 2004-ben, amelynek érdekében a bevételek növelésére sem lehetőséget, sem szükségességet nem látok.”


Arra viszont szükség van, hogy mind az APEH, mind a Vám- és Pénzügyőrség vezetője január végéig részletes bevételi előirányzatokkal rendelkezzen 2004-re – tette hozzá. A gazdaság lényeges mutatói – így az ipari termelés és az export – javulnak – mondta Draskovics Tibor. Az ipari termelés 2003 január-november között 5,5 százalékkal nőtt, novemberben 6,8 százalékkal bővült. Ennél is látványosabb az ipari export növekedése, amely a tavalyi év első tizenegy hónapjában 11 százalékkal gyorsult. Az építőipar kibocsátása a 2001-2002. évi gyors növekedés után nem esett vissza, miközben 2003-ban a közületi beruházások mérséklődtek, a magánszektoré viszont nőtt – kommentálta az adatokat Draskovics Tibor. “Ezek a jelek nem arra utalnak, hogy a magyar gazdaság a válság felé rohan, ahogy azt egyes politikusok igyekeznek beállítani, hanem arról, hogy a kedvező konjunktúra van kibontakozóban” – mondta a kijelölt pénzügyminiszter. A közszféra átlagos 6 százalékos idei jövedelememelésének megvan a fedezete a költségvetésben – válaszolta egy újságírói kérdésre a kijelölt pénzügyminiszter.


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.