Belföld

Bikuci – Szekszárdi Bikavér 2000, Remete Bor

Több változatot találhatni a bikavér-szó eredetéről.


Bikuci – Szekszárdi Bikavér 2000, Remete Bor 1
Szekszárdi Bikavér 2000, Remete Bor

A szekszárdiak szerint Garay János (a Háry János papája) használta először úgy 1846-ban, mondván: “Töltsd pohárba, és csodát látsz! / Színe, mint a bikavér.” Nem addig a’, mondják erre az egriek, instállom, úgyse, butykos, lelköm, a bikavér szót Erdélyi János írta le először 1825-ban, oda nyilatkozván, hogy hát itten bikavér színű bort termő hegyoldalak lennének. Sőt, mondják a regékben hívők, az úgy volt, hogy amikor is az egri nők a finisben vörösborral doppingolták a várvédő hősöket, kiknek szakállán lecsurgott a vérvörös nedű, és akkor a kontyos törökök, kiket (az akkoriakat) nem az eszük miatt nem szeretünk (ad notam: kérdés a jereváni rádióhoz: Csekovszkij elvtárs tényleg homoszexuális volt? Igen, de nemcsak ezért szeretjük), szóval a csacsi törökök azt hitték, hogy hú ezek vért isznak, annyi esélyünk sincs, mint Szálasinak a főtárgyaláson, usgyi haza. Mármost a bikavér ideáltipikusan a legjobb, hozamkorlátozott szőlőkből szelektált küvé, régen és újabban legalábbis, a komenizmusban felhígult, miáltal a bikavér szó is felhígult. Jelentésének helyreállítására mindkét bikavéres vidéken sikeres lépéseket tesznek, ilyen lépés Vesztergombi József 2000. évi Bikavérje is. Vesztergombi 1999-ben vált külön neves bátyjától, és 2001-től príma önálló borokkal állt elő. Ez a Bikavérje a rubin szép málnaszínével köszön, gyümölcsös illata intenzív, kissé rusztikus, jelzi a jó kis (13 százalékos) alkoholt. Hagyományos stíl, fanyar savak, kékfrankos és kadarka illat/zamat (van benne cabernet franc és merlot is, de a maestro szándékai szerint ennek a bornak nem az egyes fajtákról, hanem Szekszárdról kell szólnia). Azért kadarkás-cabernet-s málna piroslik benne és a háttérben finoman dereng a szőlőtannin bársonya. Karcsú, tüzes, boros bor, érintésnyi extrakt-édességgel, tényleg olyan igazi szekszárdi, nem az a barrikolt, fekete, nehézsúlyú bordói vonal. Így gasztróilag sem rafinált vadállatokat juttat az ember eszébe, hanem inkább kacsát, brassóit, egy feledhetetlen pörköltet, avagy Reverend Camembert, Brie és Rustique Camembert sajtokat, illetve jó macsó beszélgetőbor kedvező, 1500 forint körüli áron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik