Belföld

Hányan látták tavaly a mozikban a magyar filmeket?

A tavalyi évben bemutatott 21 magyar film több mint félmillió, összesen 581 ezer 805 nézőt vonzott a hazai mozikba - olvasható a Magyar Filmforgalmazók Egyesületének adatai alapján készült kimutatásban.

A 35. Magyar Filmszemle katalógusában közzétett összesítés szerint tavaly több mint 355 millió forintos bevételt értek el a forgalmazók a játékfilmek bemutatásából, jóllehet a 2002-es évi adatokhoz képest szinte felére csökkent a mozinézők száma. Akkor ugyanis a bemutatott 24 magyar filmre 1 millió 60 ezer 496 néző volt kíváncsi.

A 2003-ban bemutatott magyar filmek közül tizenötöt a Budapest Film forgalmazott, az InterCom és a Mokép két-két, az Inforg Stúdió és a SPI Film egy-egy magyar játékfilmet vitt a nézők elé. Az összesen 21 játékfilmből tavaly 17 ezer 863 előadást tartottak.

A legtöbben Antal Nimród Kontroll című alkotását nézték meg. Az idei, 35. Magyar Filmszemle játékfilmes versenyprogramjában is szereplő alkotást több mint 150 ezren látták eddig. Sas Tamás szintén versenyben lévő filmjét, az Apám beájulna című mozgóképet a december 11-ei bemutatót követően már 78 ezernél is többen nézték meg.

Fazekas Csaba Boldog születésnapot! című filmje, amely a tavalyi Magyar Filmszemlén a legjobb első rendezésnek járó díjat nyerte el, 46 ezer 730 nézőt vonzott. Meskó Zsolt Max című filmjét 27 ezer 865-en nézték meg, az alkotó tavaly készített filmjére, a Szent Iván napjára pedig egy esztendő alatt csaknem 23 ezren váltottak jegyet.

Valamivel több mint 20 ezren látták már Dyga Zsombor filmjét a Tesót, illetve Végh Zsolt és Kálmánczhelyi Zoltán Libiomfi című alkotását. Jancsó Miklós tavalyi rendezését, a Kelj fel, komám ne aludjál című filmet eddig 16 ezer 325-en látták. A Bánk bán című operafilmet az elmúlt év március 13-i moziba kerülése óta több mint 97 ezren nézték meg, tájékoztatott a Magyar Filmorgalmazók Egyesülete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik